Hlavní obsah

Kníry se ve velkém vracejí do americké politiky

V americké politice byli dlouho nepočetnou menšinou. V současném Senátu je například jenom jeden. V poslední době ale nabyli sebevědomí a zkoušejí zabrat nové pozice. Jde o muže s knírem anebo jinými vousy, kteří podle všeho v nadcházejících podzimních volbách vyhlásili frontální útok na Kongres a místa guvernérů.

Foto: Rick Wilking , Reuters

Americký ministr spravedlnosti Eric Holder

Článek

Jak poznamenává americký internetový deník Politico, v minulosti ve Spojených státech zrovna knír - na rozdíl třeba od české polistopadové politiky - nebyl doporučovanou výbavou ambiciózního politika. Mohou za to prý dlouhodobé stereotypy, jež se s kníry pojí.

"Náčiní pod nosem si lidé často spojují s některými profesemi, jako jsou policisté, opraváři motorek, pornoherci, instalatéři a kováři," podotkl Aaron Perlut, který je předsedou Amerického institutu pro kníry. Jde o organizaci zastupující zájmy lidí s knírem, jež například vyhlašuje cenu pro oknírovaného Američana roku. Loni se do finále dostali hned dva členové americké vlády, a to prezidentův poradce David Axelrod a ministr spravedlnosti Eric Holder.

Nová vlna "kníračů" příští rok?

Příští rok by se mezi nimi mohl ocitnout například republikán John Hoeven, současný guvernér Severní Dakoty usilující o křeslo senátora. Jeho knír má dokonce vlastní stránku na Facebooku, jež má v současnosti kolem 750 fanoušků. Vousů prostý přitom není ani jeho demokratický oponent Tracy Potter, který má bradku. Kníry se pyšní třeba i republikán Terry Branstad z Iowy a demokrat John Kitzhaber z Oregonu, již se ucházejí o místa guvernérů. Seznam vousatých kandidátů je ale mnohem delší.

V minulosti se kandidáti knírům vyhýbali jako čert kříži, a to nejen kvůli stereotypům, jež se s mi pojí. Knír pod nosem totiž doplňoval tváře krvavých diktátorů, jako byl Stalin anebo Saddám Husajn. Jak podle deníku Politico podotýká majitel populárního washingtonského pánského salonu The Grooming Lounge, o zlověstné kníry není nouze.

I přes současný vzestup sebevědomí "kníračů" mezi politiky se najdou i tací, kteří se své ozdoby zbavili. Například republikán z Colorada Scott McInnis, který by se chtěl stát guvernérem, se oholil na začátku letošního roku během příprav na kampaň. Údajně kvůli tomu, že prohrál sázku se synem.

Politico ale připomíná, že politik se ještě před tím poradil s odborníky na vzhled. Majitelka denverské firmy You've Been Shyned, na niž se obrátil, má ohledně knírů jasno. Kandidáti, kteří je mají, v ní vzbuzují pochybnosti. "Mám pro ně jednu otázku: 'Hodláte si ho nechat?'," uvedla.

Holení je signálem o tlaku lobbistů

Podle jiných odborníků ale politik, který je ochotný zbavit se své ozdoby, nevysílá dobrý signál svým voličům. "Voliči tomu porozumí tak, že když jste ochotni oholit si svůj plnovous, knír či bradku kvůli jejich hlasu, pravděpodobně podlehnete v drsných soubojích s lobbisty," míní Lis Smithová, která je bývalou mluvčí neúspěšného obhájce úřadu guvernéra v New Jersey Jona Corzina. Politik, který volby prohrál loni na podzim, byl jediným americkým guvernérem s plnovousem.

Podle Perluta jsou vousy zprávou o tom, že kandidát je nepoddajný a silný. "Tím, že se rozhodli nosit labia sebucula - což je samozřejmě latinský výraz pro 'retní svetr' - dávají politici nové éry všem Američanů najevo, že naši komunitu tvoří lidé oplývající intelektem, mužným příjemným vzezřením a vůdcovskými schopnostmi," podotkl předseda "knírového" institutu.

Současní vousatí kandidáti podle Politica nosí svou ozdobu hrdě. Branstadův mluvčí Tim Albrecht dokonce tvrdí, že jeho šéfovi knír během čtyř období v úřadu guvernéra Iowy pomáhal. Postoj amerických voličů ke knírům a další podobám vousů se tak zřejmě po letech mění. Podle Gelmana ze salonu The Grooming Lounge je to vidět i na zájmu zákazníků. Kvůli velké poptávce proto tento měsíc svou nabídku rozšířil o voskování knírů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám