Hlavní obsah

Největší zlatá mince světa je na prodej, její vlastník zbankrotoval

– Vídeň
Novinky, Dagmar Plecháčová

Největší zlatá mince na světě, která váží rovných sto kilogramů a je vyrobena z nejryzejšího zlata, se bude 25. června dražit v aukčním domě Dorotheum ve Vídni. Cenná mince znázorňující na jedné straně portrét královny Alžběty II. a na druhé tři javorové listy, je jednou z celkově pěti kusů, jež byly před třemi lety vyraženy. Společnost vlastnící minci zkrachovala, a proto je nucena ji prodat.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Největší zlatá mince na světě jde do dražby po bankrotu jejího vlastníkaVideo: Reuters

 
Článek

Parametry hodnotné mince jsou ohromující: průměr 53 centimetrů, váha 100 kilogramů a čistota zlata 24 karátů (999.99/1000). Experti odhadli, že dražba by mohla přesáhnout 85 miliónů korun.

„Tato mince byla vyražena před třemi lety. Jedná se celkově o největší a zároveň nejtěžší vyrobenou minci. Představuje nejstabilnější měnu na světě, kanadský dolar,“ uvedl expert aukční síně Dorotheum Michael Backers.

Unikátní kousek s typickým kanadským znakem v podobě javorových listů je pro své rozměry zapsán do Guinnessový knihy rekordů. Vlastníkem dražené mince byla rakouská investiční společnost AvW Invest AG, která před nedávnem zkracovala.

Další exempláře jsou ve vlastnictví královny Alžběty II. a tří neznámých vlastníků, z nichž dva pocházejí ze Spojených arabských emirátů.

Reklama

Výběr článků

Načítám