Hlavní obsah

Výstava s vypreparovanými těly zvířat se představila v Austrálii

Novinky, Dagmar Plecháčová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Melbourne

Světoznámá výstava Bodies, která se v roce 2007 objevila i v Čechách, má konkurenci v podobě vypreparovaných těl zvířat. Autorkou všech exponátů je Amanda Mathewsová a v současnosti se její výstava s názvem Amazing Bodies poprvé představuje v australském Melbourne. Umělkyně přitom využila stejné techniky jako Gunther von Hagens, který jako první přišel s metodu plastinace.

Foto: Profimedia.cz

Kůň je ztvárněn v netradiční pozici.

Článek

„Je to kontroverzní, ale zároveň i vzrušující a zábavné. Každý, kdo se zajímá o zvířata, biologii, o umění nebo i ten, kdo je jen zvědavý, jak těla zvířat skutečně fungují, by měl tuto výstavu navštívit. Někdo zůstane fascinovaný a jiní si budou dávat ruce přes oči při pohledu na všechny části těl a orgány,“ uvedl profesor university v Sydney Cris Remedios.

.

Foto: Profimedia.cz

Všechny exponáty jsou zpracovány do posledního detailu.

Výstava těl zvířat má být však ještě lepší a větší než byla ta od doktora Gunter von Hagense. Mathewsová na ní pracovala dva roky, kdy mimo jiné preparovala velrybu, koně, žirafu, krokodýla nebo opici.

Foto: Profimedia.cz

Práce na tělech zvířat trvala autorce dva roky.

Foto: Profimedia.cz

Amanda Mathewsová pyšně pozoruje jeden ze svých exponátů.

Metoda plastinace, kterou oba dva umělci na svých dílech použili, spočívá v odstranění tělesných tekutin a tuku a jejich následném nahrazení speciálním silikonem. Tímto způsobem se orgány konzervují zevnitř, a jsou tak odolné vůči okolním vlivům.

Reklama

Výběr článků

Načítám