Hlavní obsah

Jeskyně v Arménii skrývala zřejmě nejstarší botu na světě i s tkaničkou

Novinky, Dagmar Plecháčová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jerevan

Milovníky módy by bota stará více než 5 500 let příliš neoslovila, ale svou kvalitou by možná překonala leckterou současnou obuv. Ačkoli byla vyrobená před tisíci lety, drží pohromadě, a dokonce je i velice zachovalá. Archeologové se proto zpočátku domnívali, že nebude starší než 700 let.

Foto: Profimedia.cz

Dosud nejstarší dochovanou botu světa nalezli archeologové v Arménii.

Článek

Unikátní nalezená bota ve velikosti 34 je vyrobena z hovězí kůže a z vrchu ji po celé délce spojuje kožený řemínek, který plnil úlohu tkaničky. Odborníci si dosud nejsou zcela jisti, zda tráva, kterou byla bota vycpaná, sloužila k jejímu vytvarování či ji měla vysušit.

Podle archeologů bota mohla patřit ženě, která byla pohřbena v jeskyni během tajemných rituálů. Jeskyně ukrývala i další poklady v podobě džbánů se zbytky ječmene, pšenice a meruněk, dále také tři nádoby, z nichž do každé byla umístěna lebka dítěte.

„Původně jsme si mysleli, že bota a ostatní předměty budou staré maximálně 700 let, protože byly ve velmi dobrém stavu. Byli jsme nadšení, když jsme zjistili, že bota pochází z období 3 500 let před naším letopočtem,“ řekl profesor z univerzity College Cork Ron Pinhasi.

Bota pocházela z okraje oblasti úrodného půlměšíce

Podobné boty nosili zemědělci žijící v horách arménské provincie Vayotz Tzor na hranici se současným Tureckem a Íránem. Oblast se nacházela na okraji tzv. úrodného půlměsíce, kolem něhož se rodila první města a farmy.

„Nemůžeme s určitostí říct, zda bota patřila ženě či muži, ale vzhledem k malé velikosti je pravděpodobné, že ji nosila žena,“ uvedl Pinhasi.

Ovčí trus zachoval předměty v dobrém stavu

V jeskyni bylo sucho a chladno, bota i ostatní předměty se navíc nacházely pod silnou vrstvou ovčího trusu, to vše dopomohlo k zachovalosti všech nálezů.

Dosud nejstarší boty se našly v jeskyni v americkém Missouri, šlo o sandály vyrobené z rostlin, ty však byly o několik set let mladší než jejich kožená předchůdkyně z Arménie.

Reklama

Výběr článků

Načítám