Hlavní obsah

Známé polské zpěvačce hrozí dva roky vězení kvůli rouhání

– Varšava
Novinky, Dagmar Plecháčová

Polská popová hvězda Dorota Rabczewska známá jako „Doda“ si dovolila vznést kritiku na adresu Bible. V silně křesťansky založeném Polsku však nyní čelí dvouletému vězení kvůli rouhání. V televizním rozhovoru prohlásila, že je pro ni snazší věřit na dinosaury než v Bibli.

Foto: Profimedia.cz

Populární polská zpěvačka Dorota Rabczewska rozhněvala křesťansky založené Poláky.

Článek

„Je těžké věřit něčemu, co napsali lidé, kteří pili až moc vína a kouřili cigarety z nejrůznějších bylin,“ uvedla dále v rozhovoru Rabczewska.

Podle polského zákona postihujícího rouhání je protiprávní, aby kdokoli urážel něčí náboženské přesvědčení. Za tento „prohřešek“ hrozí pokuta a dokonce až dvouleté vězení.

Zpěvačka údajně svým prohlášením spáchala trestný čin

„Je zřejmé, že si Doda myslí, že Bibli napsali opilci a narkomani. Věřím, že svým jednáním spáchala trestný čin a urazila náboženské cítění křesťanů i židů,“ uvedl předseda výboru na obranu náboženství Ryszard Nowak.

Četná protikřesťanská prohlášení snoubence šestadvacetileté zpěvačky Adama „Nergal“ Darskiho jsou pro věřící ještě méně snesitelné. Darski je frontmanem heavy metalové skupiny Behemoth a letos v březnu byl obviněný z „hanobení Bible“. O katolické církvi totiž prohlásil, že je nejvražednějším kultem na světě.

Foto: Profimedia.cz

Snoubenec zpěvačky Adam „Nergal“ Darski označil křesťanství za nejvražednější kult na světě.

V roce 2003 stála před soudem z podobných důvodů i polská umělkyně Dorota Nieznalska. Ta nakonec odešla s 20 hodinami veřejně prospěšných prací měsíčně. Tento trest si odpykávala po dobu půl roku. Důvodem bylo urážení křesťanů v jednom z jejích kontroverzních uměleckých děl.

Reklama

Výběr článků

Načítám