Hlavní obsah

Muž, co údajně nejedl 70 let, vydržel 15 dní bez vody a jídla a je zcela zdráv

– Ahmadábád • Aktualizováno
Novinky, Dagmar Plecháčová

Třiaosmdesátiletý Prahlad Jani tvrdí, že 70 let nepozřel jediné sousto jídla ani kapku vody. K životu mu stačí pouze každodenní několikahodinová meditace. Zpočátku ho nikdo nebral příliš vážně, ale lékaři se i přesto rozhodli podrobit ho výzkumu. Indického jogína monitorovalo několik kamer 15 dní v kuse. Drobný Jani vydržel po celou dobu bez jídla i pití a podle zdravotních vyšetření je zcela v pořádku.

Článek

Lékaři se nyní budou snažit přijít na to, jak je možné tak dlouhou dobu vydržet především bez vody. Dosud se všichni domnívali, že bez potravy člověk může přežít i několik týdnů, ale bez vody většinou maximálně sedm dní.

„Jsem fit a plný síly, s čímž souhlasí i lékaři. Všechna vyšetření prokázala, že nemám potřebu jíst ani pít,“ uvedl jogín během tiskové konference v nemocnici Sterling Hospital v Ahmadábádu.

Lékaři měřili i množství vody použité při čištění zubů

Ind byl přitom velice přísně sledovaný bez jediné přestávky až do čtvrtka, kdy výzkum skončil. Odměřovala se dokonce i voda, kterou jogín použil během čištění zubů. Po vyplivnutí jí muselo být v odměrce stejné množství jako předtím.

„Jsem silný a zdravý, protože takového mě Bůh chce mít. I když jsem ušel třeba 100 nebo i 200 kilometrů džunglí, nikdy jsem se nepotil. Necítil jsem se ani unavený či ospalý,“ řekl Ind, který většinu života strávil v džungli.

Foto: Profimedia.cz

Prahlad Jani tráví většinu dne meditací.

Zatím nikdo neví, jak je možné, že meditující jogín nepotřebuje jíst ani pít. V průběhu příštích tří měsíců se zdravotníci budou snažit přijít s racionální odpovědí. Pravdivost tvrzení, že stařík nepozřel vůbec nic během posledních 70 let, se však již nikdy s určitostí říct nepodaří.

Jani podle svých slov v sedmi letech opustil domov v Rádžasthánu a odešel žít do džungle. O čtyři roky později se stal v rámci jednoho z náboženských učení  následovníkem hinduistické bohyně Amby.

Amba ho zbavila potřeby jíst a pít

V úctě k ní se rozhodl oblékat jako žena do červeného sárí, nosit dlouhé vlasy, na rukou náramky. Velkým zlatým piercingem si dokonce nechal ozdobit nos. Bohyně ho údajně na oplátku oprostila od potřeby jíst a pít.

Foto: Profimedia.cz

Ind v nemocničním pokoji, kde byl po 15 dnů v jednom kuse monitorován.

Podobný výzkum jako nyní podstoupil podivínský jogín již v roce 2003. I tehdy byl umístěn do nemocničního pokoje vybaveného kamerami, kde pod přísným dozorem lékaře Sudhira Shaha strávil deset dní. Shah se specializuje na zkoumání lidí se zdánlivě nadpřirozenými schopnostmi.

Výzkum před sedmi lety nedospěl k žádnému vysvětlení

Během tohoto průzkumu se zároveň prokázalo, že Jani nemá žádnou potřebu vyprazdňování. Přestože na výsledcích z četných vyšetření tehdy pracovalo mnoho lékařů, nikdo nedokázal podivuhodný jev srozumitelně vysvětlit. Právě proto se nyní doktor Shah rozhodl výzkum opakovat.

Zdá se, že ani nyní nejsou lékaři o moc moudřejší. Zatím pouze potvrdili, že Jani je zcela v pořádku. Jeho zdravotní stav je prý dokonce lepší než u mnoha lidí, kteří jsou o polovinu mladší než pozoruhodný Ind.

Lékař je ohromený, ale organizace mu nevěří

„Skutečně ohromující je i to, že muž ani jednou nepoužil toaletu, nemá žádnou stolici ani moč. Toto nemá z lékařského hlediska obdoby,“ uvedl Shah.

Proti se však staví organizace Indian Rationalist Association, která nesouhlasí s veškerými pověrami a racionálně nevysvětlitelnými lidskými příběhy. Jejich stoupenci tvrdí, že vyšetření se nezúčastnil žádný nezávislý kontrolní orgán.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám