Hlavní obsah

Letos na jaře jsou ideální podmínky pro sledování Merkuru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Během jara mezi 28. březnem a 12. dubnem jsou ideální podmínky pro pozorování planety Merkur. Na západním obzoru jej najdeme blízko Venuše. Informoval o tom server ian.cz.

Foto: NASA, Reuters

Povrch Merkuru na snímku sondy Messenger

Článek

Sledování Merkuru je poměrně vzácnou událostí, protože obíhá v těsném gravitačním náručí denní hvězdy. Díky tomu se nedostává nikdy příliš vysoko nad obzor a proto jsou jeho večerní nebo ranní návštěvy oblohy vzácným okamžikem, kdy se můžeme jeho mihotavým svitem pokochat.

Podobně jako Venuše a Měsíc, také Merkur vykazuje během období viditelnosti střídání fází, které vznikají různým postavením planety, Země a Slunce.

Merkur bude postupně slábnout

Asi do 12. dubna najdeme ve vzdálenosti necelých pěti úhlových stupňů od Merkura Venuši. Bude tedy snazší slabšího Merkura lokalizovat - nejlepší je vyšplhat se na kopec, odkud budete mít dobrý výhled na západní obzor.

Pokud budete toto večerní setkání sledovat pravidelně, mohli byste si všimnout, jak bude Merkur postupně slábnout.

Po západu obou těles můžete vyrazit na stránky NASA věnované sondě MESSENGER, která už nějakou dobu pracuje u Merkuru a posílá k Zemi hromadu úžasných záběrů povrchu planety.

Reklama

Související témata:

Související články

Planeta Merkur se zmenšuje

Nejmenší planeta sluneční soustavy se ještě víc zmenšuje, vyplývá z dat získaných v lednu sondou Messenger. Ta naznačují, že se průměr Merkuru v dějinách...

Jádro Merkuru chladne, planeta se scvrkává

Nejmenší z planet naší sluneční soustavy se stále zmenšuje. Během miliardy let své existence se scvrknul o půl druhého kilometru, vyplynulo z měření sondy...

Výběr článků

Načítám