Hlavní obsah

Britský rodák je prvním bezpohlavním člověkem na světě

– Canberra
Novinky, Jakub Kynčl

Norrie May-Welby (48) původem z Velké Británie, nyní žijící v Austrálii, je prvním člověkem na světě, který je oficiálně uznán jako bezpohlavní. May-Welby se narodil jako muž, ale nechal si v roce 1990 operativně změnit pohlaví na ženu. Ani to mu však nevyhovovalo, a tak se rozhodl stát se bezpohlavním stvořením.

Článek

Norrie May-Welby se sám označuje jako neuter, což znamená latinsky žádný z obou. Necítil se dobře ani jako muž, ale ani jako žena, stát se "neuterem", tedy bezpohlavním stvořením, bylo prý tak jediným rozumným řešením celé situace.

May-Welby, narozený v britském Paisley, emigroval do Austrálie ve svých sedmi letech. Tamější úřady nakonec přijaly jeho žádost a jeho rodný list upravily. Nyní tak můžete v kolonce "pohlaví" spatřit výjimečnou definici "žádné".

Soudní lékaři totiž po prohlédnutí May-Welbyho těla nenašli již žádné mužské ani ženské pohlavní znaky. May-Welby si je totiž nechal při další operaci zcela odstranit.

"Koncept muže či ženy mi vůbec nevyhovoval. Nejjednodušším řešením bylo nemít žádnou konkrétní pohlavní identitu," dodal May Welby, jehož veřejné vystupování jde většinou definovat pojmy extravagantní a přinejmenším podivínské.

Reklama

Výběr článků

Načítám