Hlavní obsah

Lidé bývají nejšťastnější ve čtyřiasedmdesáti

Tel Aviv

Po sedmdesátce na nás čekají nejšťastnější léta života. Lidé v tomto věku mají méně povinností, finančních starostí a více času sami na sebe. Tvrdí to alespoň tým německých a amerických vědců. Od doby dospívání až do čtyřiceti let jsme v průměru čím dál tím méně spokojení. V šestačtyřiceti se odrážíme ode dna a náš pohled na vlastní život se začíná lepšit. V 74 letech pak pocit štěstí prý dosáhne maxima.

Foto: Profimedia.cz

Staří lidé mohou mít nejvíce důvodů ke štěstí. Ilustrační foto

Článek

Němečtí a američtí vědci to zjistili z průzkumu mezi 21 000 různě starými lidmi, kterých se ptali, jak by zhodnotili svůj život. Míru spokojenosti měli hodnotit na škále od jedné do sedmi, přičemž nejvyšší číslo znamenalo nejlepší pocit.

Lidé ve věku těsně pod dvacet let v průměru cenili svůj život na 5,5. Kolem čtyřiceti let už podle listu Daily Telegraph jen na 4, tedy opravdu nepříliš dobře. Až po sedmdesátce se pak sebehodnocení vyšplhalo na průměr 5,9. Podle vědců tyto výsledky odrážejí i fakt, že starší lidé si umějí života daleko více vážit.

"V porovnání s mladšími osobami si starší lidé více váží emocionálního aspektu mezilidských vztahů a i ve vzpomínkách dávají důraz na citový rozměr zážitků," řekl jeden z autorů studie Carlo Strenger z Univerzity v Tel Avivu.

Ve věku mezi dvacítkou a čtyřiceti lety se lidé věnují kariéře, koupi domu, výchově dětí. A to vše působí stres. "Pokud je člověk schopen zužitkovat to, co o sobě zjistil v první polovině života, pak druhá půlka života bude mnohem spokojenější," dodal Strenger.

Reklama

Výběr článků

Načítám