Hlavní obsah

Ženy jsou sečtělejší než muži, vyplývá z nové studie

– Londýn
Novinky, Jakub Kynčl

Pětiměsíční on-line kvíz zjišťující inteligenci a sečtělost obou pohlaví má své výsledky. Zvítězily ženy, nicméně velmi těsně, výsledek je možné označit s trochou nadsázky za statistickou chybu. Položeno bylo více než 15 miliónů otázek, ženy jich zodpověděly správně 4 088 139 a muži pak 4 077 596.

Článek

Internetový kvíz založený na vědomostní hře Trivial Pursuit (v ČR podobný princip využívají například hry Evropa nebo Česko) spuštěný loni v říjnu naklonil pomyslný jazýček na vahách inteligence pohlaví jemně na ženskou stranu. Zodpovězení všech otázek by člověku v tradiční hře zabralo běžně průměrně devět let, 215 dní, osm hodin a 24 minut.

V tradiční hře rozhoduje o tom, z jaké kategorie bude člověk otázku zodpovídat, hod kostkou. V internetovém kvízu si lidé sami mohli vybrat, ve které kategorii otázek se cítí silní a tudíž na otázky jakého typu budou odpovídat.

Ženy chtěly zábavu, muži sport

Nejčastěji si lidé vybírali otázky z kategorie Zábava a následovaly kategorie Věda a Příroda, Sport a Volný čas, Historie, Umění a Literatura, Geografie a až poslední příčku obsadily otázky z oblasti Lidé a Místa.

Zábava byla populární zejména u žen, vybíraly si ji skoro dvakrát častěji než muži. Ti naproti tomu odpovídali na dvojnásobek otázek ze světa sportu, než tomu bylo u žen.

Ženám se v jejich oblíbené kategorii Zábava dařilo, odpovídaly na 56,8 procenta otázek správně. Kategorie Lidé a Místa byla naopak dopředu prohraným bojištěm, správnou odpověď ženy našly jen na 41,7 procent otázek.

Síly změří i mladí se staršími

Nejsilnější kategorie u mužů byla Věda a Příroda, ve které zodpověděli 57 procent otázek správně. Trápili se naopak v Geografii a v kategorii Lidé a Místa, tam jejich úspěšnost klesla lehce pod polovinu na 49,9 procenta.

Muži prý ještě týden před ukončením soutěže vedli, poté však prý ženy šláply na plyn a konkurenční tým porazily. Během soutěžního období bylo možné odpovídat na jednu, deset či 100 otázek denně. Stránka trivialpursuitexperiment.com připravuje další duel, který se rozjede v průběhu března. Síly změří lidé mladší a starší 30 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám