Hlavní obsah

Třináctiletá dívka má kvůli chorobě tvář padesátileté ženy

– Rotherham
Novinky, Jakub Kynčl

Třináctiletá Britka Zara Hartshornová trpí dědičnou nemocí zvanou lipodystrofie, kvůli které vypadá několikrát starší, než ve skutečnosti je. Většina lidí by jí tipovala zhruba 50 let, což je pro její sebevědomí opravdová katastrofa.

Článek

Vzácné onemocnění tukové tkáně většinou postihuje obličej. Podkožní tuk z něj zmizí, čímž se kůže ve tváři povolí, a celý obličej tak získá stařecký vzhled. Onemocněním trpí pouze 2000 lidí po celém světě a přenáší se dědičně. Čtyřmi postiženými jsou Zařina matka, Zara a její dva sourozenci.

Zařin obličej vypadal jako tvář dospělé ženy už v jejích deseti letech. Nyní, o tři roky později, vypadá při nejlepší vůli jako žena ve zralém věku. Pro její spolužáky je to však skvělá příležitost pro to, aby si z ní utahovali, říkali jí babičko a smáli se jí.

Matka Zary Tracy věděla, že nejmladší z jejích tří dětí bude nemocí trpět už v moment, kdy se vracela z porodnice. A tušila, že to bude ještě vážnější než u jejích starších sourozenců.

Vrásky okolo brady

"Viděla jsem to už u všech svých dětí - zapadlý obličej a vrásky okolo brady. Nikdy jsem to však neviděla takto výrazně u tak malého dítěte. Moje srdce se v tu chvíli zastavilo. Cítím se vinna, protože už když byla dítě, věděla jsem, jakým trápením si bude muset později ve svém životě projít, a já jsem jí to předala," uvedla Tracy Hartshornová.

Se Zařiným onemocněním jde ruku v ruce více potíží. Kromě šikany od spolužáků jí řidiči autobusů a pracovníci kin běžně účtují ceny pro dospělé. Zara se však snaží odolat a vydržet. Kosmetická operace by totiž mohla její stav značně vylepšit.

"Cítím, že pokud bych měla normálněji vypadající obličej, tak by mi to dodalo trochu sebedůvěry," uzavřela příběh mladá dívka.

Reklama

Výběr článků

Načítám