Hlavní obsah

Nejlepším hráčem na burze se ukázala cirkusová opička

Nejlepším hráčem na burze může být cirkusová opička. Vyplývá to alespoň z experimentu, který podnikl ruský hospodářský časopis Finans. Balík akcií, který namátkou vybralo zvířátko, během roku dosáhl lepších výnosů než většina renomovaných investičních fondů.

Článek

Opička Lukerija z jednoho moskevského divadla si před rokem za přítomnosti své cvičitelky a devíti finančních expertů vybrala osm z 30 kostiček reprezentujících nabídku akcií na burze. Mezi ně byl rozdělen virtuální milión rublů (asi 600000 korun). Dalších 12 měsíců redaktoři časopisu sledovali, jak se daří opiččiným "investicím" na moskevských burzách RTS a MMVB.

Zatímco burzovní indexy v období mezi 15. prosincem 2008 až 15. prosincem 2009 vzrostly o 107, respektive o 103 procent, Lukeriin balík akcií "podražil" o plných 194 procent. Opičku dokázalo překonat jen 18 z 312 investičních fondů, čili zvířátko dokázalo obehrát 94 procenta hráčů na burze.

Šťastná ruka

Opička měla podle expertů mimořádně šťastnou ruku s výběrem akcií státní spořitelny Sběrbank, zatímco růst u ostatních položek se pohyboval "v rozumném rozmezí". Otázkou však prý je, jak by Lukerija dopadla, kdyby nečelila expertům, ale 312 jiným opičkám.

Před lety se podobný experiment odehrál i ve Spojených státech, s obdobným výsledkem: opice se ukázala chytřejší než 70 procent investorů.

Pokud jde o reálné peníze, v uplynulém desetiletí si na burze RTS nejlépe vedl švédský fond East Capital Russia, který svým klientům dokázal zajistit výnos (v dolarech) ve výši 1524 procent, zatímco index burzy vzrostl o 697 procent. Druhou příčku zaujal rovněž švédský Rysslandsfond (962 procent) a třetí finský fond FIM Russia (839 procent).

I v tomto případě se nejlepší investice nacházely jinde, než je na přelomu let 1999 a 2000 viděla většina analytiků, tehdy okouzlená rychlým růstem akcií technologických společností na amerických burzách. Kdyby investor tehdy uposlechl nejpopulárnějších rad, z tisícovky dolarů by mu nyní v nejlepším případě zbylo 430 dolarů, v horším nula.

Reklama

Související témata:

Související články

NASA testuje účinky radiace na opicích

Poprvé po desítkách let začala NASA testováním účinků radiace na opicích. Cílem je zjistit nakolik ovlivní záření ve vesmíru lidský organismus a chování...

Výběr článků

Načítám