Hlavní obsah

Expedice Trabantem napříč Afrikou dojela do cíle

Kapské Město

Jsou tomu dva roky, co se Egu – žlutý bakelitový nezmar – vrátil z prachu cest střední Asie. Přesně 29. listopadu dobyl v rámci expedice Trabantem napříč Afrikou ostřílený dvoutakt společně se svým dvojčetem trabantem Babu a partou dobrodruhů Afriku.

Článek

Celých 19 640 kilometrů z Prahy do Kapského města v Jihoafrické republice mělo znovu připomenout slávu českých cestovatelů první republiky, na které i přes jejich neuvěřitelné úspěchy s primitivními vozy padl prach zapomnění.

Expedice Trabantem napříč Afrikou vyjela za nemalého zájmu veřejnosti z Prahy 6. září 2009. Dva žluté trabanty nejprve překonaly Alpy, poté v Janově odrazily od evropského břehu, aby se mohly vylodit na nejsevernějším místě Afriky v Tunisu. Projely kontroverzní Libyí, jednomu z nich se zadřel motor a celá výprava se jeho resuscitací v kuchyni káhirské ambasády zdržela 14 dní.

Po vyřešení technických problémů pokračovala expedice k zapomenutým pyramidám tajemného Súdánu. Viděla pražení pravé etiopské kávy i kouř brzdového obložení při horských sjezdech. Navštívila školy s okny a vybavením, které zde staví Člověk v tísni, a v Keni překonala na korbě náklaďáku téměř 250 kilometrů šílených kamenitých a rozbahněných cest.

Kolem Okavanga a skrz Kalahari

Finále bylo velkolepé. Jihoafrická republika přivítala čtveřici dobrodruhů, kteří pokřtili koly svých dvou trabantů nejjižnější cíp Afriky, s otevřenou náručí místních vysokých funkcionářů, přítomen byl i český velvyslanec v JAR. Cestou od severu k jihu napříč takovým kontinentem, jakým je Afrika, expedice Trabantem napříč Afrikou znovu dokázala, že když český cestoval chce, tak to jde.

Reklama

Výběr článků

Načítám