Hlavní obsah

Policejní radar naměřil italskému motorkáři rychlost 616 km/h

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cernusco Lombardone

Italský motocyklista podává odvolání k soudu poté, co mu byl odebrán řidičský průkaz a udělena pokuta v přepočtu šest tisíc korun za překročení povolené rychlosti. Kuriózní je, že mu policejní radar naměřil nereálných 616 km/h, což je rychlost, kterou ze sebe nedostane ani ten nejvýkonnější silniční motocykl.

Článek

Šestadvacetiletý Paolo Turina z italského městečka Cernusco Lombardone se nestačil divit, když mu domů přišel doporučený dopis od policie. V tom mu bylo sděleno, že vzhledem k tomu, že mu policejní radar naměřil na motorce rychlost 616 km/h, tak přichází o řidičský průkaz a navíc musí uhradit v přepočtu asi šest tisíc korun.

Ital se ovšem brání, že toto obvinění je tak extrémně nesmyslné, že mu policie neměla výsledek svého měření vůbec posílat. Jel totiž na stroji Moto Guzzi, který má podle výrobce maximální rychlost zhruba na 200km/h. Tuto hranici podle policejního radaru však překonal hned trojnásobně.

Rekord drží Pedrosa. Nebo už ne?

Turina bere policejní zprávu s nadsázkou: "Kdybych na své motorce dokázal jet takhle rychle, tak bych se přihlásil do MotoGP. Valentino Rossi by proti mně neměl žádnou šanci. Co si mysleli, že tím radarem naměřili, stíhačku?"

Realita je však taková, že momentálně Turina svého dvoukolového přítele řídit nesmí a čeká, jak zareaguje odvolací soud. Je však vysoce pravděpodobné, že rozhodne v jeho prospěch. Největší naměřenou rychlost na závodním motocyklu v historii zaznamenal totiž letos v červnu v italském Mugellu Dani Pedrosa, jel 350 km/h.

Ital ho měl tedy překonat o dalších, zcela nesmyslných 266 km/h. Speciály, které motorku už ani nepřipomínají, však také hranici 600 km/h nikdy nepřekonaly.

Na vině asi chyba úředníka

"Pokud bude soud stát za policií, tak posílám zápis do Guinnessovy knihy rekordů. Pokud totiž sám soud uzná, že radar fungoval správně, zasloužím si být v této knize za tak úžasný výkon zapsán," uvedl Ital s notnou dávkou ironie. 

Na snímku se však zdá, že jel Turina jen rychlostí 87 km/h. Za podivnou pokutou tak bude stát pravděpodobně chyba nějakého úředníka, který rychlost špatně přepsal. Na rozhodnutí odvolacího soudu si však musí Turina ještě počkat.

Reklama

Výběr článků

Načítám