Hlavní obsah

Houbařská sezóna ještě není tak úplně ztracená

Právo, ib
Plzeň

S houbami to ještě není tak úplně na houby, jak by se mohlo zdát. Podle mykologů naděje ještě žije, tedy pokud zaprší. Ale pořádně. Deště, které spadly v těchto dnech na Plzeňsku nestačí, musí zapršet víc. Houby se ale dají najít i nyní a to tam, kde se udržuje vlhko. Podél potoků, na hrázích rybníků, ve vlhkých údolích," řekl Právu Tomáš Kučera z katedry biologie plzeňské Západočeské univerzity.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Lidé si na výstavě exponáty rádi fotí.

Článek

V košících teď nejčastěji končí ryzce smrkové, václavky, ale i křemenáče a smrkové hřiby. Houbařské žně letos začaly brzy, ale také o to rychleji skončily.

„První hřiby se začaly objevovat už počátkem května, v polovině července ale přišel zlom a od srpna je to špatné,“ připomněl Kučera. Komu stačí, že se na houby alespoň podívá, může vyrazit do Plzně na celostátní výstavu, která se koná tento víkend v budově Povodí Vltavy na centrálním nábřeží.

„Přes nepříliš dobré podmínky se nám podařilo vystavit na tři sta druhů hub z celé republiky a to je více než jsme předpokládali,“ poznamenal Kučera.

Kdo by čekal hřibové království, bude nejspíš zklamán, zkušenější houbaře ale potěší skutečné unikáty. Třeba za syrova jedlý rosolovec červený z šumavských strání, ryzec libovonný s kokosovým aroma, další ryzec, tentokráte hnědý, který pro změnu voní po maggi, či asi nejvzácnější kousek - kukmák bělovlnný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám