Hlavní obsah

Iluzionista předem uhodl čísla tažená v loterii

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

Pro mnohé to byla televizní událost roku. Známý anglický psycholog a iluzionista Derren Brown měl na večer 9.9.2009 naplánované vystoupení svého života. V přímém přenosu měl na kanálu Channel 4 uhádnout nejméně čtyři ze šesti čísel tažených v Národní loterii. Sám ale říkal, že pokud jich neuhodne aspoň pět, pak selhal. Nic takového se však nestalo, uhodl jich všech šest.

Článek

Show, která začala ve 23:35 středoevropského času, přitáhla k televizním obrazovkám milióny lidí, kteří byli zvědaví na to, jestli iluzionista Derren Brown konečně selže. Ti nepřející měli ovšem smůlu. Tažená čísla 2, 11, 23, 28, 35 a 39 předpověděl několik hodin před samotným losováním bez jediné chyby. Společnost provozující loterii mu z bezpečnostních důvodů neumožnila vsadit si. Potenciální výhra přitom činila 2,4 miliónu liber.

Derren Brown několik hodin před vytažením čísel napsal své "tipy" a bezpečně je zapečetil tak, aby publikum nevidělo, o jaká čísla jde. Vysvětlil, že nemůže čísla odhalit dříve, než budou opravdová výherní čísla vytažena a oznámena, jelikož by to ohrožovalo legálnost soutěže. Právě tato skutečnost vyvolává spekulace, že v tento moment došlo k nějakému triku, kdy se reálná čísla nějak musela dostat do zapečetěné listiny. Jenže jak?

Foto: Profimedia.cz

Iluzionista Derren Brown během jednoho ze svých vystoupení.

Sám iluzionista uvedl, že se zavazuje jen k trefení čtyř ze šesti čísel, na což negativistický fanoušek na webu deníku Guardian poznamenal, že mu stačí napsat 1032 různých kombinací a má zaručeno, že se jednou do čtyř stejných čísel trefí. Pak by měl jen sáhnout pro správnou obálku. Toto vysvětlení je však extrémně neohrabané, už jen proto, že jich trefil doopravdy všech šest. Trik bude tedy někde jinde.

Předtočené vystoupení? Těžko

Další zajímavou domněnkou bylo to, že jakýsi systém je schopen rozeznávat číslice, které Brown píše a poté je natiskne na tažené míčky. Jiní se zase domnívali, že nešlo o přímý přenos a část pořadu byla předtočená. Jenže to není tak lehké. Losování probíhalo na kanálu BBC1 a Derren Brown byl ve studiu kanálu Channel 4, kde byl přímý přenos BBC1 vidět na velké obrazovce.

Ať tak či onak, vysvětlení se dočkáme. Brown totiž svůj kousek osvětlí již tento pátek ve své show. Jestli bude lhát či nám vsugeruje postup, kterým se stejně neřídil, to asi nepoznáme. Nicméně i tak bude zajímavé poslechnout si od něj jeho výklad celé iluze, která ohromila desítky miliónů lidí po celém světě.

Jeden z nejznámějších mágů světa Paul Daniels před vystoupením Brownovi na dálku radil, aby uhodl pouze pět ze šesti čísel, aby vše působilo reálněji. Jednasedmdesátiletý mág se navíc domnívá, že se sice nějakého vysvětlení v pátek dočkáme, ale bude se odehrávat zcela ve stylu Brownových předchozích vysvětlení triků.

Brown podle Danielse prozradí prý jen něco a nejdůležitější část si nechá pro sebe, či si něco zcela vymyslí, aby pravá podstata triku zůstala skryta. Vlk se nažere a koza zůstane celá a její nejdůležitější vnitřnosti neodkryté i nadále.

Anketa

Líbí se vám nejnovější iluze Derrena Browna?
Ano
93,8 %
Ne
6,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6001 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám