Hlavní obsah

Z Prahy vyrazila expedice Trabantem napříč Afrikou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Z Prahy odejely v neděli dva trabanty s cestovateli, kteří s nimi chtějí dorazit do Kapského města 5. listopadu. Cesta je dlouhá 20 000 kilometrů. Cílem expedice Trabantem napříč Afrikou je ukázat, že i v současné době je možné jet do Afriky autem, které nemá žádnou speciální výbavu, řekl vedoucí výpravy Dan Přibáň.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Trabant mířící do Afriky

Článek

Trasa expedice Trabantem napříč Afrikou vede ve stopách Františka Vladimíra Foita a Jiřího Bauma, prvních Čechů, kteří v roce 1931 automobilem dojeli z Čech do Kapského Města.

"Auta jsou upravena, aby tu dlouhou cestu vydržela. Mají ochranu proti proražení výfuku, filtry proti písku, nové motory," řekl  člen posádky Aleš Jungbauer. Členové expedice na úpravách vozů pracovali půl roku, nejintenzivněji poslední den před odjezdem, dodal Přibáň.

Na cestu si posádky zabalili sušené maso, desinfekci a filtry na vodu. "Stravovat se budeme hlavně z místních zdrojů," vysvětlil Jungbauer.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Členové expedice Trabantem napříč Afrikou Handrejchová a Jungbauer

Žádné náhradní díly pro vozidla s sebou prý nevezou.

Po průjzedu centrem města dva expediční vozy vyrazily směrem na Plzeň. Pokračovat budou do Itálie, Tuniska, napříč africkým kontinentem až do Jihoafrické republiky. Cestovatelé by do Kapského Města měli dojet 5. listopadu. Toto datum však podle Přibáně není jisté, protože po cestě je třeba počítat i se zdržením.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám