Hlavní obsah

V Moskvě už nemá nikdy sněžit, starosta chce mraky ničit

Moskva

I když už v Rusku oficiálně nevládnou bolševici, větru a dešti tam rozkazují neustále. Tedy alespoň na moskevské radnici. Tamní primátor Jurij Lužkov se totiž rozhodl, že Kreml už nebudou hyzdit sněhové vločky. O jeho bizarním plánu informovaly oba významné deníky Izvěstija a Gazeta.

Článek

„Proč nedržíme sníh za hranicemi Moskvy?“ tázal se na stránkách listů Lužkov, který dále pokračoval slovy: „Pro venkov to znamená více vlhkosti a větší úrodu.“

Primátor Moskvy je vášnivým programátorem počasí a netají se tím, že by oblohu nad Moskvou po dobu významných svátků a událostí měl vždy rád jasně modrou. Teď chce navíc zbavit moskevskou zimu sněhu. Jakmile se srážkové mraky s vločkami objeví poblíž metropole, mají být zničeny.

Podle hlavy moskevské radnice má takové opatření řadu výhod, mezi nimi jsou obrovské úspory za odklízení sněhu. Jeho propočty uvádějí, že ničení sněhových mraků by bylo třikrát levnější než odklízení sněhu.

Jenže odborníkům na počasí vstávají vlasy hrůzou na hlavě. Zvláště oblasti kolem ruské metropole na lidskou zpupnost krutě doplatí. A jak uvádí Izvěstija, obyvatelé moskevského okolí se Lužkových nápadů děsí.

„I když už teď rozhánějí nad Moskvou mraky jen během svátků, nadbytečné srážky nám činí obrovské potíže,“ varoval v Gazetě Vladimir Litviškov z úřadu spravujícího půdu kolem Moskvy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám