Hlavní obsah

V Peru našli mumie na místě, odkud vyhnali chudinu

Novinky,

V peruánském Limě, ve čtvrti Magdalena, vykopali ve středu archeologové podle agentury Reuters devět mumií z doby před vládou Inků. Nalezeny byly v ruinách Huaca Huantille, které patří k archeologicky významným a bohatým nalezištím předinckých civilizací z let 1000 až 1400 našeho letopočtu. Ruiny donedávna obývalo asi padesát chudých rodin bez domova. Po jejich vyhnání na místo nastoupili archeologové.

Foto: Pilar Olivares, Reuters

Archeolog u mumií z předincké éry

Článek

Osm z devíti mumií bylo ve skrčené poloze, zbylé mumie byly natažené. Některé byly pokryté látkami, jiné jen rostlinným materiálem. Při vykopávkách byly objeveny také džbány. Místo sloužilo dlouho jako pohřebiště.

Archeologům významně pomohlo, že po conquistě nebyla celá Huaca Huantille zničena a přestavěna a nebyly na ní ani vybudovány kostely. Asi třicet procent oblasti zůstalo zachováno v původní podobě a místní obyvatelstvo do ní mělo nadále přístup. 

Peru se nyní snaží odkryté a zachovalé předincké stavby konzervovat. Pokud se nacházejí vedle bohatších čtvrtí nebo v bohatších oblastech země, mění je na muzea.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám