Hlavní obsah

U Jericha našli jeskyni, která pamatuje Ježíše

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jericho

U města Jericho na Západním břehu Jordánu našli izraelští archeologové největší jeskyni, která byla dosud v oblasti nalezena. Jeskyně, která je plná křesťanských symbolů, byla zřejmě dlouhá léta používána jako lom. Rozprostírá se na prostoru čtyř tisíc metrů čtverečních a nachází se deset metrů pod tamější pouští.

Článek

Za objevem stojí archeolog univerzity v Haifě Adam Zertal. Vstup do jeskyně se nachází zhruba čtyři kilometry na sever od starodávného města Jericho. Jeskyně byla zřejmě využívána v římské éře jako lom. Část své existence, dost možná po stovky let, mohla fungovat jako jakýsi klášter a místo, kde se mohli lidé schovávat.

Hlavní hala jeskyně má 22 podpůrných sloupů, na kterých je vyryto 31 křížů, římské číslice, symbol vypadající jako znamení zvěrokruhu a znak římských legií, který naznačuje, že jeskyni používala i římská armáda.

Místo objevili archeologové prý už před třemi měsíci. "Viděli jsme díru. Nebyla velká, ale stejně jsme zkusili vstoupit," popsal chvíle Zertal.

Archeologův tým se nenechal odstrašit ani varováním kolemjdoucích beduínů, kteří je upozorňovali na útok divoké zvěře a temných čarodějek, pokud do jeskyně vstoupí. Země byla sice prý doopravdy pokryta velkým množstvím zvířecích kostí, ale výjev, který se jim naskytl, neočekával prý nikdo z nich.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám