Hlavní obsah

Americký rybář ulovil funkční cvičnou raketu vzduch-vzduch

Novinky, Jakub Kynčl
Florida

Floridský rybář Rodney Solomon během svého skoro dvoutýdenního výletu na moře chytil na svůj prut funkční raketu typu vzduch-vzduch. Rybář neváhal, vylovil ji a připevnil ke střeše své lodi. Rybařil ještě dalších deset dní a teprve pak se vrátil do přístavu, kde ji pyrotechnici z blízké vojenské základny urychleně odmontovali a zneškodnili.

Článek

"Měl jsem ji připoutanou ke střeše své lodi, ale opravdu jsem se vůbec nebál. Proč bych měl? A to jsme dokonce projížděli i mnoha bouřemi," uvedl Rodney Solomon, který žije ve floridském městě Saint Petersburg.

Raketu Solomon chytil, když se nacházel zhruba 80 kilometrů od floridského pobřeží směrem do Panamského zálivu. Podle vyšetřovatelů šlo o raketu americké výroby. Neuvedli však už, jak se do těchto míst mohla dostat.

Podle prvních informací pyrotechnického týmu, který raketu zneškodňoval, byla raketa značně zrezivělá, ale stále aktivní a velmi nestabilní. Mluvčí letecké základy v Eglinu Samuel King však později upřesnil, že raketa neobsahovala žádnou výbušninu.

Další raketa ještě pípala

Nakonec však přece jen někdo promluvil. Mluvčí letecké základny Eglin Chrissy Cuttita uvedl, že šlo pravděpodobně o raketu typu AIM-9, kterou vypustil 16. srpna 2004 pilot stroje F-15 během cvičení.

Solomon požádal vojáky, zda by si mohl raketu po její deaktivaci ponechat, ale ti jeho žádost zamítli. Není to však poprvé, co on a jeho dvoučlenná posádka lodi Bold Venture něco takového chytili. Jen několik dní po tomto nálezu totiž prý ulovili další raketu, ta však ale ještě pípala, a tak se ji raději rozhodli urychleně pustit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám