Hlavní obsah

Že blesk neudeří dvakrát na stejné místo? Ale ano, klidně i třikrát

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Seattle

Říká se, že blesk nikdy neudeří dvakrát na stejné místo. Jenže za určitých okolností to není pravda. Úterní bouře v Seattlu to názorně ukázala na tamější rozhledně Space Needle (Vesmírná jehla). Ta je samozřejmě vyšší než okolní budovy a za několik minut bouře schytala hned několik zásahů.

Článek

Úterní noc byla v Seattlu opravdu výjimečná. Ti, kteří bydlí v okolí známé rozhledny Space Needle, měli o zábavu postaráno. Světelná show byla totiž nepřehlédnutelná. A na truc pověrám kamery zaznamenaly, jak do rozhledny udeřil blesk třikrát během několika minut.

Budova Space Needle je na bouřky dobře připravená, ne nadarmo má 24 hromosvodů okolo své špičky. Tyto tyče svedou energii do země, a tak opravdu není ani trochu nebezpečné na věži pobývat během bouřky.

S rozhlednou Space Needle by mohl sympatizovat newyorský mrakodrap Empire State Building, který ročně dostane okolo sta úderů bleskem. Je dokonce navržený tak, aby sváděl blesky na sebe a držel je tak od okolních budov.

Space Needle má oproti Empire State Building však jednu malou (ne)výhodu, centrum města s dalšími mrakodrapy se od ní nachází několik kilometrů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám