Hlavní obsah

Zoologové trénuji krysy na vyčenichání nastražených min

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Krysy mají opravdu vysoce kvalitní čich, to je také důvod, proč se zoologové domnívají, že by se daly vychovávat ke mnoha speciálním účelům. Jedním z nejzajímavějších nápadů je vyhledávání min. Právě k tomu se snaží britský zoolog Wendy Winstanley vytrénovat krysu Kofi.

Foto: ČTK

Krysy jsou inteligentnější, než si člověk myslí.

Článek

Krysy jsou z hlediska odhalování min ideálním zvířetem, jejich čich je na velmi vysoké úrovni a zároveň jsou tak lehké, že když na minu stoupnou, neodpálí ji. Krysa Kofi je od svého majitele vytrénována tak, že jakmile objeví pod zemí nějaké zařízení, tak se posadí a čeká, než jej její majitel vypne či jinak zneškodní.

Trénování krys pro podobný účel není úplnou novinkou. V Mozambiku již nyní pracuje podobným způsobem skupina 30 vytrénovaných krys. Pozitivní je, že krysu dokáže vytrénovat i nadšený zoolog a v budoucnu by tak mohlo být podobných krys vychováno daleko více, aby tak pomáhaly zbavovat poválečné oblasti nebezpečných min.

Krysa Kofi dostává za každý úspěšný nález miny kousíček avokáda, což ji vždy motivuje, aby hledala dále. "Kofi je úžasná. Lidé berou krysy za parazity a odpad, ale jsou velmi inteligentní. Na čenichání bomb jsou velmi efektivní a je velká šance, že by mohly nahradit nyní používané psy, kteří při hledání často zahynou," uvedl nadšený zoolog.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám