Hlavní obsah

Australský premiér je prý potomkem zlodějky dětského prádla

CANBERRA

Australský premiér Kevin Rudd je potomkem zlodějky dětského prádla a také muže, který byl odsouzen za krádež pytlíku cukru. Oba nakonec skončili v Austrálii, kam britské soudy posílaly odsouzence. Vyplynulo to z výsledků výzkumu australské mormonské církve, o kterých informovaly tiskové agentury.

Foto: Andrew Sheargold, Reuters

Rodiče australského premiéra Kevina Rudda se ocitli v Austrálii díky své kriminální minulosti.

Článek

Z Velké Británie bylo do australské kolonie posláno v letech 1788 až 1868 přes 160.000 odsouzených, a to většinou za malé přečiny. Jejich podílu na budování země se dnes dostává všeobecného uznání.

Podle ředitelky Australské genealogické společnosti Heather Garnseyové je předmětem hrdosti jejich současných potomků, ačkoliv svého času se za své "zločinecké" předky styděli.

Vzdálená praprababička Kevina Rudda Mary Wadeová patřila k dětem ulice a ve věku 12 let byla v roce 1788 zatčena za to, že jinému dítěti ukradla prádlo a jiné oblečení. O rok později byla odsouzena k smrti, trest jí však byl později změněn na deportaci do kolonie v Novém Jižním Walesu, kam připlula s 200 dalšími ženami už s druhou flotilou.

Ne každému Australanovi se podaří objevit předky

Z premiérovy otcovské linie se podobně dostal do Austrálie Thomas Rudd. Ten byl v roce 1801 odsouzen k sedmi letům za získání sáčku s cukrem "neregulérním" způsobem. V Austrálii se pak oženil s Mary Cableovou, která si tam od roku 1804 odpykávala trest za krádež látky.

"Pro Australany najít mezi svými předky odsouzence znamená objevit svatý grál, zejména pokud jde o jejich prvního předka přišedšího do Austrálie," uvedla Garnseyová.

Australská mormonská církev strávila více než rok zkoumáním Ruddovy rodinné historie a právě dnes premiérovi výsledky předložila. Tato církev, jejíž ústředí je ve městě Salt Lake City v americkém Utahu, je dlouhodobě známá výjimečnými úspěchy v genealogickém pátrání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám