Hlavní obsah

Vědci hlídají asteroid, který Zemi hrozí v roce 2036

Novinky, Famous

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Britští vědci vyvíjejí satelit, který bude určený pouze k monitorování asteroidu 99942 Apophis a určování potencionální hrozby kolize se Zemí. Apophis je 390 metrů široký. Srážka by byla velmi ničivá, vědci tak uvažují i o možnosti, jak dráhu asterodiu v případě, že se kvůli shodě okolností přece jen k Zemi příblíží, odklonit.

Článek

Apophis by měl v roce 2029 Zemi minout o 160 tisíc kilometrů, pokud by ovšem došlo k nepředvídatelným událostem a přiblížil by se k planetě až v roce 2036, určitě by Zemi zasáhl. Energie vyvinutá srážkou by byla stotisíckrát větší než exploze atomové bomby v Hirošimě. Vše v okolí tisíců kilometrů čtverečních by bylo smazáno z povrchu zemského, nejhorší dopad pro Zemi by měl ale prach vymrštěný do atmosféry.

Kosmická společnost Astrium pracuje na speciální technice, která umožní nepřetržitou analýzu chování asteroidu. "Není na co čekat. Je nutné mít kompletní data o asteroidu co nejdříve pohromadě. Víme totiž, že za určitých okolností by mohlo ke srážce se Zemí dojít," upozorňuje Mike Healy, vedoucí vesmírného výzkumu v Astriu. "Věřím, že bude možné sestrojit vesmírnou loď, která bude schopná v případě potřeby pohnout dráhou asteroidu. Takovou výpravu by bylo potřeba vyslat před rokem 2025, abychom si mohli být jistí, že ke srážce se Zemí skutečně nedojde," dodal Healy.

Když byl Apophis v roce 2004 objeven, bylo riziko srážky stanoveno 1:37. Později bylo riziko označeno za "nepravděpodobné" a vědci se přestali o asteroid blíže zajímat. Dnes na pravděpodobnosti srážky a možných způsobech, jak se jí případně vyhnout, pracuje více než sto týmů specialistů z pětadvaceti zemí světa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám