Hlavní obsah

Nad Českem lze pozorovat noční svíticí oblaka

Novinky, IAN

Také v České republice můžeme v těchto dnech pozorovat nevšední a vzácný úkaz - tzv. mezosférické mraky, které jsou častěji známé pod názvem noční svíticí oblaka.

Článek

Na výzkum těchto zvláštních mraků se také zaměřuje nová družice NASA s názvem AIM, která odstartovala do vesmíru 25. dubna 2007. Prvotní pozorování nočních svíticích oblaků družicí AIM pochází z 25. května, kdy byla sledována oblast okolo 70° severní zeměpisné šířky. Na vlastni oči mohli noční svíticí oblaka lidé v Evropě spatřit 6. června a pak i v dalších dnech. Úkaz byl dobře pozorovatelný i s území České republiky, což dokládá velké množství krásných fotografií

Noční svíticí oblaka se na severní polokouli vyskytují během sezony, která trvá od poloviny května do konce srpna. Vidět je lze během léta také na jižní polokouli.

Noční svíticí oblaka se výrazně odlišují od "normální oblačnosti". Zatímco klasická oblačnost se nachází ve výšce do 12 kilometrů, noční svíticí oblaka se nelézají v mezosféře a tedy výšce až 80 kilometrů nad zemským povrchem. Kosmická družice AIM má tyto útvary v atmosféře pozorovat a odpovědět detailně na některé nezodpovězené otázky. Dosud není zcela přesně znám mechanismus, jakým tyto mraky vznikají a také není jasné, proč je lze v poslední době častěji pozorovat v nižších zeměpisných šířkách.

Mraky nejspíše tvoří ledové částečky, které odrážejí sluneční světlo v době, kdy je už Slunce pod obzorem, ale stále osvětluje vrchní vrstvy atmosféry. Nejlepší podmínky jsou právě v době léta, kdy Slunce neklesá pod obzor více než 18°. Ze stejného důvodu je léto nejvhodnější i k pozorování umělých družic Země, které rovněž odrážejí sluneční světlo. Na jižní polokouli jsou nejlepší podmínky pro pozorování nočních svíticích oblaků v listopadu.

Pokud se chcete o výskytu nočních svíticích oblaků dozvědět včas, můžete si na internetu zdarma objednat zasílání alertů na email nebo mobilní telefon. Jedny takové speciální alerty si lze zaregistrovat zde. Na stránkách Instantních astronomických novin si pak lze objednat alerty, informující o všech významných a nečekaných astronomických úkazech.

Reklama

Výběr článků

Načítám