Hlavní obsah

Bižuterním firmám na Jablonecku chybí kvalifikovaní řemeslníci

Bižuterním firmám na Jablonecku chybí stále více kvalifikovaní řemeslníci, od obsluhy sklářských strojů až po sklářské technology. Citelný je nedostatek foukačů skla a zejména pasířů, což je typická jablonecká profese nezbytná pro výrobu kovové bižuterie.

Foto: Petrášek Radek, ČTK

Součástí oboru kov a šperk je i profese pasíř.

Článek

O tříletý učební obor na zdejší škole je malý zájem, v současné době ho studuje jen 13 lidí. Podle předsedy Svazu výrobců skla a bižuterie (SVSB) Pavla Kopáčka by mohly pomoci rekvalifikační kurzy. „Jiná cesta není,“ dodal.

Řešením je rekvalifikace nezaměstnaných

"S úřadem práce diskutujeme o tom, že bychom se mohli pokusit rekvalifikovat zájemce z řad nezaměstnaných, ale i ty, koho by ta práce zajímala," vysvětlil Kopáček. Upravit výuku pro rekvalifikační kurz je ale podle něj náročné.

"V učebním oboru stráví studenti za ty tři roky 1200 hodin, a v tomhle projektu na to máme těch hodin jen 130, něco se musí vynechat a to je problém," poznamenal Kopáček. Rekvalifikace by měla zajistit Střední škola řemesel a služeb v Jablonci, která nabízí učební obor a s nejrůznějšími rekvalifikačními kurzy má dlouholeté zkušenosti.

Bižuterii se daří

Bižuternímu průmyslu na Jablonecku se v posledních letech daří, 90 procent produkce míří do zahraničí. V současné době v regionu výroba skla a bižuterie zaměstnává kolem 4000 lidí a po automobilovém průmyslu tak patří k nejsilnějším odvětvím. Zájem mladých lidí o tradiční obory ale klesá. "Musíme změnit pohled rodičů," poznamenal Kopáček.

"Sklářství je perspektivní obor, kde se dají vydělat peníze a je i šance vybudovat si kariéru a dostat se do zahraničí," potvrdila Andrea Kroupová z Preciosy, která je v oboru největším zaměstnavatelem.

Pomoci by mohla stipendia

Zvýšit zájem o bižuterní obory by mohla také stipendia, která se v Libereckém kraji osvědčila u jiných řemesel. Zatím kraj podporuje obor sklář. "O podpoře pro výrobce bižuterie se jedná, rádi bychom, aby se zapojily i samy bižuterní firmy podobně jako třeba ZOD Brniště podporuje stipendii zemědělské obory," řekla krajská radní pro školství Alena Losová (Změna pro Liberecký kraj). V současné době se podle ní jedná také s Preciosou o podpoře oboru sklářský technolog na Střední uměleckoprůmyslové škole v Železném Brodě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám