Hlavní obsah

Zájem o jazykové kurzy se zvyšuje

Zájem o jazykové kurzy se v České republice loni ve srovnání s rokem 2014 zvýšil o pět procent. Největší poptávka je podle Asociace jazykových škol (AJŠA) po angličtině, která tvoří až 70 procent jazykového byznysu. Za ní je němčina a ruština. Zbytek tvoří francouzština, španělština, severské a orientální jazyky.

Foto: Profimedia.cz

Potřeba mluvit cizími jazyky souvisí s globalizací světa.

Článek

Větší nároky na znalosti cizích jazyků potvrzují podle Lenky Rudišové z agentury Lesensky.cz personalisté i technicky zaměřené firmy.

Vzestupný trend

"Vzestupný trend v potřebě studia jazyků se začal projevovat v posledních třech letech. Nárůst je sice v řádech jednotek procent, přesto lze ale vzrůstající zájem o jazykové kurzy pozorovat," uvedl předseda AJŠA Vítězslav Bican. AJŠA je jedinou asociací sdružující tuzemské jazykové školy a agentury. Vznikla loni sloučením Asociace certifikovaných jazykových škol a AJŠA.

Firmy preferují jednorázové projekty

Do aktuálních trendů podle Bicana patří kromě běžné angličtiny i právní terminologie a jednání u soudu, obchodní korespondence a prezentace v cizím jazyce. Firmy podle něj často poptávají pouze omezené jednorázové projekty, nikoli dlouhodobou spolupráci na neomezený čas.

Globalizace vyvolává potřebu dorozumění

Potřeba mluvit cizími jazyky podle Bicana souvisí s globalizací světa, otevřeností trhů i nárůstem počtu investorů v Česku. Znalost alespoň jednoho cizího jazyka podle personalistů výrazně zvyšuje i šance na trhu práce, oceňuje se zejména v kombinací s technickým oborem vzhledem k tomu, že cizí řeči ovládá v této oblasti jen část zaměstnanců.

Maturanti mají s jazyky problémy

Problémy s cizími jazyky měli loni maturanti. V jarním termínu státní části zkoušky tehdy nejhůře dopadla němčina. V některé části zkoušky z tohoto jazyka propadlo 26,3 procenta z těch, kdo si ji vybrali. V angličtině, která je nejčastěji vybíraným cizím jazykem, propadlo 9,8 procenta středoškoláků, což je meziroční zhoršení o tři desetiny procentního bodu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám