Hlavní obsah

Podniky řeší nedostatek kvalifikovaných zaměstnanců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tuzemské podniky se potýkají s nedostatkem zaměstnanců, chybějí zejména pracovníci na kvalifikovaných technických pozicích. Firmy by proto přivítaly pracovníky ze zahraničí, nejraději z Ukrajiny, Slovenska a Polska.

Foto: Profimedia.cz

Mezi nedostatkové dělnické profese patří svářeči a řezači plamenem.

Článek

Firmy podle Svazu průmyslu a dopravy hledají nejen středoškoláky s maturitou a učně, ale dvě třetiny z nich potřebují vysokoškoláky technického zaměření. Svaz proto již delší dobu usiluje pro své firmy o získání pracovníků z Ukrajiny. „Odhadujeme, že české firmy by nyní potřebovaly až 20 000 zahraničních sil s kvalifikací,“ uvedl člen představenstva svazu Petr Jonák.

Chybějí hlavně technické profese

Podnikům chybějí vhodní uchazeči z technických profesí napříč všemi obory, jako jsou svářeči, slévači, soustružníci, obráběči, zámečníci nástrojaři, elektrikáři, mechanici, opraváři strojů, obsluha CNC strojů aj. Jen řidičů nákladních aut a kamiónů podle některých odhadů chybí v ČR více než 6000.

Poptávka po pracovnících v technických profesích je podle analytika trhu práce Michala Tučka z ústeckého krajského úřadu práce dlouhodobá. „Poptávají se i pracovníci středního managementu (inženýři, technici, odborníci, specialisté), ale v absolutním vyjádření je samozřejmě daleko více třeba pracovníků v dělnických profesích (nástrojáři a příbuzní pracovníci, montážní dělníci, svářeči a řezači plamenem, páječi, seřizovači, obsluha obráběcích strojů apod.),“ podotkl.

Problém jazykové bariéry

Zahraniční pracovníky by firmy přivítaly. „Rozhodně by nám to pomohlo. Musejí samozřejmě mít odpovídající vzdělání, otázkou je jazyková bariéra,“ prohlásila vedoucí personálního oddělení pardubické chemičky Synthesia Lucie Bulušková. Nyní firma zaměstnává pracovníky například ze Slovenska a Polska.

Cizince zaměstnává i výrobce elektrospotřebičů Isolit Bravo z Jablonného nad Orlicí na Orlickoústecku, zatím převážně z Polska. „Snažíme se lobbovat u politiků za usnadnění příchodu pracovníků z Ukrajiny, ale vůbec se to nehýbe. Systém je tam zkorumpovaný, na Ukrajině není možné se do něj přihlásit,“ uvedl ředitel firmy Kvido Štěpánek.

Se Slováky a Poláky je spokojenost

Třineckým železárnám nyní nejvíce chybějí slévači a kovoobráběči. „U cizinců se nám osvědčil nábor z Polska a Slovenska, kde takovou roli nehraje jazyková bariéra, která by mohla být rizikovým faktorem z hlediska bezpečnosti práce ve firmě našeho typu,“ uvedla mluvčí firmy Petra Jurásková. Kvůli specifickým požadavkům pro práci v hutní firmě, kvalifikaci i jazykové bariéře si podle ní momentálně podnik zaměstnávání uprchlíků nedovede představit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám