Hlavní obsah

Většina Čechů podporuje vyšší zdanění lidí s vyšším příjmem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téměř dvě třetiny obyvatel Česka podporují vyšší zdanění pro lidi s vyšším příjmem. Polovině Čechů se daně lidí s vysokými příjmy zdají nízké, třem pětinám se naopak daně lidí s nízkým příjmem zdají vysoké. Vyplývá to z listopadového průzkumu, jehož výsledky v těchto dnech zveřejnilo Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Foto: Profimedia.cz

Daňový systému v Česku chápe jen 31 procent lidí.

Článek

Celkem čtyřiašedesát procent dotázaných soudí, že by procento odvedené na daních u lidí s vysokými příjmy mělo být vyšší než u lidí s nízkými příjmy, sedmadvacet procent dokonce uvedlo, že by mělo být „mnohem vyšší". Pro zdaňování stejnou sazbou bez ohledu na výši příjmu se vyslovila čtvrtina (26 %) dotázaných.

Stoupenců vyššího zdanění ubývá

„V dlouhodobém srovnání je aktuální podpora progresivnímu zdanění příjmů poněkud nižší, než obvykle bývala, přičemž oproti rokům 2010 a 2012 se snížila o deset procentních bodů,” uvedli autoři průzkumu. Progresivní zdanění častěji podporují lidé nad 60 let, dále se základním vzděláním nebo vyučení, nezaměstnaní a voliči levice. Naopak proti jsou častěji vysokoškoláci a středoškoláci s maturitou, podnikatelé a živnostníci a voliči pravice. „Podpora daňové progrese rovněž klesá s rostoucím příjmem," uvedlo CVVM.

Daňovému systému rozumí jen třetina

Průzkum rovněž ukázal, že daňovému systému v Česku nerozumí 61 procent občanů, chápe ho jen 31 procent lidí. Míra porozumění daňové soustavě se zvyšuje zároveň se vzděláním, životní úrovní a příjmem lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám