Hlavní obsah

Řemeslníci se dohodli na přeshraniční spolupráci

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na spolupráci ve vzdělávání se na letošních, osmých, Mariánskolázeňských dialozích dohodli s Řemeslnickou komorou Dolní Bavorsko-Horní Falc z Regensburgu zástupci tuzemského Cechu topenářů a instalatérů ČR a Cechu malířů, lakýrníků a tapetářů ČR.

Foto: Profimedia.cz

V současnosti pracuje ve východním Bavorsku téměř 13,5 tisíce Čechů.

Článek

„Shodli jsme se, že při spolupráci nejde o to, aby německá strana té české přetahovala učně, nýbrž že se jedná o první kroky ke zlepšení stavu učňovského vzdělávání, které by mladým lidem pomohly zlepšit kvalifikaci, a hlavně praktické dovednosti,“ uvedla Jaroslava Blazek z regensburgské řemeslnické komory.

Nechtějí oslabovat vlastní provozovny

„Když se podíváte na podniky v českém příhraničí, tak mezi nimi najdete obrovský počet poboček německých firem, proto pro nás není smysluplné, abychom podporovali odliv kvalifikovaných sil z republiky, vždyť bychom tím oslabovali právě tyto provozovny. Zde spíše usilujeme o zlepšení platových podmínek a o zajištění mladých pracovníků s dobrou odbornou kvalifikací,“ zdůraznil Ludwig Rechenmacher, zakladatel Mariánskolázeňských dialogů, který je u řemeslnické komory zodpovědný za oblast mezinárodní hospodářské spolupráce.

V Bavorsku se živí přes třináct tisíc Čechů

V současné době pracuje podle Jaroslavy Blazek ve východním Bavorsku téměř 13,5 tisíce Čechů. „Jen v okrese Schwandorf jich pracuje 3861, což je více než v celém Sasku, kde jich pracuje 3526,“ uvedla Blazek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám