Hlavní obsah

Nejvíce pracujeme přesčas v pondělí a ve středu

Právo, kil

Pracovníci v České republice mají z celého týdne nejvíce přesčasů v pondělí a ve středu, nejméně naopak v pátek.

Foto: Profimedia.cz

Práce přesčas se stala normou.

Článek

Nejčastěji Češi pracují navíc 2–4 hodiny týdně (30 %) a 4–8 hodin týdně (dalších 30 % respondentů). Více než 8 hodin týdně přesčas – a tedy více než jeden pracovní den – odpracuje 29 % českých pracovníků. Deset procent Čechů pak riskuje syndrom vyhoření, když týdně odpracují navíc minimálně 15 hodin.

Uvedené údaje pocházejí z globálního průzkumu společnosti Regus, jehož se zúčastnilo 44 000 pracovníků z více 100 zemí celého světa. Průzkum zároveň potvrdil, že přesčasové hodiny se staly pracovní normou – téměř 90 % lidí pracuje přesčas alespoň dvě hodiny týdně.

„Ochota zaměstnanců pracovat přesčas je pro zaměstnavatele určitě pozitivním zjištěním, avšak pokud se týdenní počet odpracovaných hodin vyšplhá na ekvivalent sedmi pracovních dnů, je nejvyšší čas něco změnit,“ varuje Karel Pelán, ředitel společnosti Regus v České republice.

Vedle zlepšení efektivity práce je užitečné zvažovat také to, kde je práce vykonávána. Pokud podle Pelána lidé pracují blíže ke svému domovu, mohou zlepšit rovnováhu mezi pracovním a osobním životem a snížit následky přepracování.

Reklama

Výběr článků

Načítám