Hlavní obsah

Vedoucí úředníci se neobejdou bez manažerských schopností

Právo, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manažerské schopnosti jsou pro vrcholové vedoucí pracovníky klíčové nejen v byznysu, ale také ve veřejné správě. Česká manažerská asociace (ČMA) proto uspořádala v rámci Klubu veřejné správy setkání s těmi nejvyššími státními úředníky – státními tajemníky.

Foto: Profimedia.cz

Klub veřejné správy ČMA usiluje o posilování manažerských dovedností zaměstnanců státní správy.

Článek

Cílem setkání bylo nastartovat spolupráci státní správy, samosprávy a ČMA tak, aby došlo k nalezení společné řeči v oblastech manažerského řízení.

Užitečná výměna zkušeností

„Od doby účinnosti zákona o státní službě máme za sebou dvě fáze. První byla spjata s tím, co je nepochybně České manažerské asociaci blízké, a to je obsazení nejvyšších postů ve státní službě, například státních tajemníků, což jsou nejen úřednické, ale do značné míry i manažerské pozice. Pevně proto věřím, že výměna zkušeností může být velmi užitečná,“ uvedl náměstek ministra vnitra pro státní službu Josef Postránecký.

Veřejná správa pod palbou kritiky

Klub veřejné správy ČMA usiluje podle slov jeho vedoucí Kateřiny Černé o rozvoj profesionálního managementu ve veřejné správě a o posilování manažerských dovedností zaměstnanců státní správy a úředníků samosprávy. Činnost klubu je odpovědí na dlouhodobou nespokojenost zástupců českého byznysu s fungováním veřejné správy v České republice. Na neutěšený stav poukazuje i Zpráva o globální konkurenceschopnosti Světového ekonomického fóra (WEF):

Státní instituce jsou na chvostu

„Z analýz vyplývá, že byznys v ČR už je sám o sobě konkurenceschopný, ale co ho zatěžuje, je okolí. Za poslední dva roky si ČR polepšila o šest míst, ale je stále na 31. místě, kde byla před pěti lety. Při dílčím pohledu nicméně zjistíte, že jsme na 57. místě v kvalitě státních institucí, a to je znepokojivé. Proto vyzývám, abychom se společně podívali na problémy, které tady jsou,“ komentoval výsledky zprávy prezident ČMA Pavel Kafka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám