Hlavní obsah

Pracující matky znají cenu času, zaměstnavatelům se vyplatí

Právo, kil

Česká republika se dlouhodobě drží na horních příčkách žebříčku délky mateřské dovolené. Kromě finanční podpory v podobě mateřské ženy dostávají i rodičovský příspěvek, přičemž doba čtyř let, po kterou ho lze čerpat, patří k nejdelším v Evropě. To spolu s omezenou nabídkou částečných úvazků vede k tomu, že matky s dětmi zůstávají doma poměrně dlouho a návrat zpět do práce bývá obtížný.

Foto: Profimedia.cz

Ženy, které pracují ve flexibilním režimu, to vracejí svou výkonností.

Článek

„Moje žena je podnikatelka a majitelka společnosti, ve které zaměstnává více než sto zaměstnanců, proto od začátku chtěla skloubit práci i mateřství. Péči o našeho syna jsme si rozdělili. Jsem zastáncem názoru, že když jsou šťastní oba rodiče, je šťastné i dítě,“ říká Petr Hykel, Senior IT Recruiter ve společnosti Advantage Consulting.

Řešení buď, anebo

Ženy, které se rozhodnou zůstat doma, často během mateřské zjistí, že by se rády do práce vrátily, ať už kvůli vyšším příjmům, kolektivu nebo možnosti na chvíli „vypnout“ od péče o potomka. V Česku je však nabídka částečných úvazků velmi omezená, a tak většinou stojí před volbou buď, anebo. Vrátit se do práce po třech či šesti měsících bývá obvykle bez problémů. Pokud se však žena chce vrátit později, je možné, že její místo již bude obsazeno.

„Kdo chvíli stál...“

„Jedná-li se o manažerku nebo ženu pracující v oborech vyžadujících speciální znalosti a sledování trendů, je velmi těžké se po delší době vrátit na stejnou pozici. Bývalý tým totiž už dávno neexistuje a lidé, kteří pracovali ,pod ní‘, jsou často o pozici či dvě výše. Musí tedy začínat zase od začátku a vybudovat si nový tým. Navíc povolání, jako je právník, účetní či IT specialista, znamenají neustálé sebevzdělávání a praxe je zde nezbytná, ať je žena na mateřské či nikoliv,“ zdůrazňuje Martina Látalová, obchodní ředitelka společnosti Advantage Consulting.

Ženy na mateřské mohou zastoupit také muži, v Česku to však není příliš obvyklé. O tuto formu rodičovské si za první čtvrtletí letošního roku požádalo pouhých dvě stě otců. Pokud však „mateřskou“ dovolenou vyzkoušejí, je to pro ně zpravidla obohacující.

Neztratit s maminkami kontakt

Kompromisním řešením je průběžné zapojování žen během mateřské dovolené. Pro zaměstnavatele je výhodné si maminku udržet a připravit jí adekvátní podmínky pro návrat. „Ženy, které mají flexibilní režim, si toho velice váží a vrátí vám to svou výkonností a loajalitou. Například naše ředitelka divize IT má doma roční dítě, do práce dochází podle potřeby a přitom podává jedny z nejlepších výkonů napříč celou agenturou. Její úspěch a motivace tkví v tom, že zná hodnotu času a dokáže pracovní dobu využít na maximum. Zaměstnavatelům doporučuji, aby se s maminkami pokusili najít společnou cestu, budou totiž mile překvapeni,“ řekla Martina Látalová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám