Hlavní obsah

Poradna: Zaměstnanci pod drobnohledem kamer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S každým rokem přibývá zaměstnavatelů, kteří prostřednictvím kamerových systémů monitorují svá pracoviště. Není divu, tento efektivní a účinný nástroj kontroly se v době moderních technologií přímo nabízí a navíc se stává stále více dostupným. V jakém momentu se ale bedlivý dohled kamer již vymyká zákonu? Jak jsou pro zaměstnavatele nastaveny hranice a mohou být za jejich překročení potrestáni?

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek
Obracím se na vás s dotazem ohledně kamer na pracovišti. Pracuji v rychlém občerstvení, ve kterém donedávna kamery zabíraly pouze kasy a zákazníky u nich, nyní je ale zaměstnavatel otočil na nás, zaměstnance. Jsme tak neustále pozorováni a často je nám nadřízenými vytýkáno, jakým způsobem odvádíme práci. Tento postup se mi nelíbí, a tak se chci zeptat, je toto zákonné?

Kontrola pracoviště

Zákoník práce umožňuje zaměstnavatelům za určitých podmínek otevřeně či skrytě kontrolovat pracoviště a společné prostory kamerovým systémem. Vzhledem k tomu, že tím dochází k evidentnímu narušení soukromí zaměstnanců, je sledování umožněno pouze, pokud k němu existuje závažný důvod daný zvláštní povahou činnosti zaměstnavatele. Monitorování musí probíhat s vědomím zaměstnanců a v souladu s dalšími právními předpisy, jako jsou zákon o ochraně osobních údajů a občanský zákoník.

Ačkoliv se v žádném právním předpise nelze dočíst, co přesně je „závažný důvod“, neznamená to, že by zaměstnavatelé mohli ke sledování přikročit z jakéhokoliv popudu. Zavedení kamerového systému by mělo vycházet ze snahy zaměstnavatele ochránit jeho majetek nebo život a zdraví zaměstnanců. Obecně by se zaměstnavatelé měli uchylovat k monitorování zaměstnanců kamerami, až když nemohou dosáhnout stejně efektivní kontroly jinak.

Kamery se záznamem

Dále je důležité, zda se z provozu kamer pořizuje záznam a zda si tedy někdo může záznamy z kamer znovu přehrát. Kromě toho, že monitorování nikdy nesmí nadměrně zasahovat do soukromí zaměstnanců a musí být dostatečně odůvodněno, u sledování se záznamem přibývají další povinnosti – zaměstnavatel se mimo jiné například musí registrovat jako zpracovatel osobních údajů u Úřadu pro ochranu osobních údajů.

Zakročení proti zneužívání kamer

Díky zvyšujícímu se počtu stížností na zneužívání kamerového sledování se připravuje novela zákona o inspekci práce. V současnosti totiž zákon inspektorům neumožňuje zaměstnavatele za nadměrné sledování zaměstnanců pokutovat. Inspektoři práce tak mohou prohřešek zaměstnavatele jen uvést v protokolu o kontrole. Neoprávněné užívání kamer stíhá až Úřad pro ochranu osobních údajů, a to navíc pouze v případech, kdy se jedná o použití kamerových systémů se záznamem. Novela by měla tuto praxi změnit a zaměstnavatelům bude za zneužívání kamerového systému hrozit pokuta až 1 000 000 Kč.

Shrnutí

Na využívání kamerového systému má váš zaměstnavatel právo, je-li k tomu dán závažný důvod. I tak vás však zaměstnavatel musí informovat o důvodu, rozsahu a způsobu provádění kamerového sledování. Pokud přes vysvětlení ze strany zaměstnavatele máte pochybnosti o oprávněnosti sledování, obraťte se s podnětem na příslušný inspektorát práce a Úřad pro ochranu osobních údajů.

Odpovídali Ondřej Chlada a Linda Holanová z advokátní kanceláře Randl Partners, člen Ius Laboris

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám