Hlavní obsah

Alternativních úvazků je pořád málo

Právo, kil

Pružná či upravená pracovní doba, zkrácený pracovní úvazek, práce z domova či sdílené pracovní úvazky – to jsou formy práce, které by určitě vyřešily mnoha zaměstnancům svízelnou situaci, jak skloubit pracovní život s tím rodinným.

Foto: Profimedia.cz

Poskytování pružných úvazků výrazně přispívá k posilování loajality zaměstnanců.

Článek

Podle dat kariérního portálu Jobs.cz je v České republice kratších úvazů stále málo – jen 5,4% ze všech obsazovaných pozic. Pro srovnání, průměrný podíl částečných úvazků v celé Evropské Unii je daleko vyšší a dosahuje až 20%.

Nejméně částečných úvazků v EU

Česko i Slovensko patří podle údajů Eurostatu ke státům s nejnižším podílem zaměstnanců s částečným pracovním úvazkem. „Česká legislativa nás přitom v tomto ohledu nijak neomezuje. Určující je myšlení zaměstnavatelů, jednotlivých manažerů a nabídka flexibilního zaměstnávání. Vychází to z neznalosti, ale také opatrnosti zaměstnavatelů i zaměstnanců samotných,“ říká Jana Skalková z oddělení péče o zaměstnance ČSOB.

Možnost flexibility zaměstnance motivuje

Sociologické průzkumy ukazují, že čím flexibilnější je pracovní trh, tím nižší je nezaměstnanost a vyšší produktivita práce. „Výhodou je, že máte motivovaného člověka, který maximálně využívá částečný úvazek, flexibilní práce si váží a je spokojený. To, že firma vyjde zaměstnanci vstříc, tak výrazně přispívá k posilování loajality zaměstnanců,“ vypočítává Skalková.

Příležitost k udržení starších zaměstnanců

Alternativních pracovních úvazků nejčastěji využívají rodiče na mateřské nebo rodičovské dovolené, handicapovaní, kteří kvůli svému zdravotnímu stavu a třeba i častým návštěvám lékaře nemohou pracovat osm hodin denně, nebo starší generace 55 plus. Mnozí zaměstnavatelé totiž už zjistili, že není důvod se seniorních pracovníků okamžitě zbavovat, protože pro ně mají přidanou hodnotu v podobě unikátního know-how.

Podceňování potenciálu maminek

Podle údajů Ministerstva práce a sociálních věcí je pro míru zaměstnanosti českých žen charakteristický propad v období rodičovské dovolené. Jako příčinu ekonomické neaktivity uvedlo 17,2% českých žen důvod péče o dítě či zdravotně postižené dospělé, stejný důvod ale uvedlo jen 9,9% německých žen a 1,7% Dánek.

„Mnoho zaměstnavatelů si stále neuvědomuje potenciál maminek. Maminky po rodičovské dovolené, ale i během ní, mají obrovský potenciál, lidský rozhled a kompetence, jako je například kreativita, flexibilita, kterých si zaměstnavatelé cení. Jsou dynamické a výtečné v organizaci času. To vše proto, že musely při rodičovských povinnostech zvládat mnoho činností najednou,“ zdůrazňuje Jana Skalková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám