Hlavní obsah

Poradna: Lze ve zkušební době využít okamžité zrušení pracovního poměru?

Zkušební doba je dobou ověření si, zda spolu zaměstnanec a zaměstnavatel mohou spolupracovat. Bohužel někdy si zaměstnavatel vyloží zkušební dobu poněkud jinak a zaměstnanci za výkon práce neplatí. Může pak zaměstnanec pracovní poměr okamžitě zrušit a požadovat zákonnou kompenzaci nebo musí jít cestou zrušení ve zkušební době?

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek
Nastoupil jsem od 1. 1. 2015 do nového zaměstnávání. Protože jsem vedoucí, mám zkušební dobu sjednanou až do konce června. Do druhé poloviny března mi však zaměstnavatel nevyplatil vůbec žádnou mzdu. Dne 18. 3. 2015 jsem proto zaměstnavateli zaslal okamžité zrušení pracovního poměru. Mám v tomto případě nárok na náhradu mzdy v délce výpovědní doby?

Skončení pracovního poměru ve zkušební době

Zkušební doba je tu od toho, aby si strany rozmyslely, zda chtějí ve spolupráci pokračovat, a pokud ne, aby pracovní poměr rychle a bez problémů ukončily. Ve zkušební době proto především lze pracovní poměr zrušit bez uvádění důvodů, bez výpovědní doby a bez odstupného ke dni doručení písemného zrušení nebo k pozdějšímu dni, který je ve zrušení uveden.

To ale vůbec nebrání tomu, aby byl ve zkušební době pracovní poměr skončen i „standardními“ způsoby, a to dohodou, výpovědí (ze strany zaměstnavatele s uvedením patřičného důvodu), a konečně i okamžitým zrušením.

Okamžité zrušení pracovního poměru zaměstnancem

Pokud nastane jeden ze zákonných důvodů, je zaměstnanec oprávněn i ve zkušební době skončit pracovní poměr okamžitým zrušením. Jedná se o následující důvody:

• pokud je zaměstnanci další výkon práce poskytovatelem pracovnělékařských služeb/lékařem zakázán s tím, že by jinak bylo vážně ohroženo jeho zdraví a zaměstnavatel ani do 15 dnů od doručení lékařského posudku neumožní zaměstnanci konat jinou, pro něj vhodnou práci; nebo

• pokud zaměstnavatel nevyplatí zaměstnanci mzdu (plat, jejich náhradu nebo jakoukoliv jejich část) do 15 dnů po uplynutí období splatnosti. Mzda je přitom splatná nejpozději do konce následujícího kalendářního měsíce. Mzda za leden 2015 je tak splatná do konce února 2015.

Pracovní poměr v takovém případě končí ke dni okamžitého zrušení a zaměstnanec má od zaměstnavatele nárok na náhradu mzdy ve výši průměrného výdělku za dobu, která odpovídá délce výpovědní doby (nejčastěji tedy za 2 měsíce). Samozřejmě nárok na mzdu, která měla být zaměstnanci za výkon práce zaplacena, tímto okamžitým zrušením nezaniká.

Shrnutí

Pokud vám zaměstnavatel nezaplatil mzdu za leden 2015 ani do 15. 3. 2015, mohl jste i ve zkušební době okamžitě zrušit pracovní poměr dle zákoníku práce. Zákoník práce nezná žádný rozdíl mezi tím, zda je okamžité zrušení dáno ve zkušební době nebo později. Budete mít nejen nárok na náhradu mzdy ve výši vašeho průměrného výdělku za dobu odpovídající výpovědní době (ve vašem případě tedy za dobu do konce května 2015) ale i nárok na mzdu, která vám nebyla do okamžitého zrušení zaplacena. Vzhledem k nečinnosti zaměstnavatele je bohužel pravděpodobné, že se budete muset obou nároků domáhat soudní cestou.

Odpovídala Nataša Randlová z advokátní kanceláře Randl Partners, člen Ius Laboris

Reklama

Související témata:

Související články

Poradna: Není pro nás práce, co dál?

Hlavní povinností zaměstnavatele je přidělovat zaměstnancům práci. Některé zaměstnavatele ale trápí nedostatek zakázek a tedy i práce pro zaměstnance, a tak...

Výběr článků

Načítám