Hlavní obsah

Ženy berou jen tři čtvrtiny platu mužů

Právo, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nerovnost v platech mužů a žen v Česku stále přetrvává: průměrný plat mužů a žen se nyní liší o skoro sedm tisíc korun v neprospěch „slabšího“ pohlaví. Největší rozdíly přicházejí po pětatřicátém roce věku a šestém roku kariéry.

Foto: Profimedia.cz

Už od prvního roku zaměstnání berou muži zhruba o pětinu více než ženy.

Článek

Za poslední rok se podle údajů internetového serveru Platy.cz poměr platů mužů a žen příliš nezměnil. Zatímco muži v průměru vydělávají 30 450 Kč, ženy 23 640 Kč. Existuje nicméně jeden obor, kde mají ženy v průměru vyšší plat než muži, a to je doprava, spedice a logistika. Zatímco průměrný plat muže zde činí 21 330 Kč, ženy najdou na výplatních páskách 21 600 Kč.

Několikaletá rodičovská ženu zbrzdí v kariérním růstu
Tomáš Dombrovský, LMC

„V uvedeném případě to může být způsobeno skutečností, že zatímco muži v logistice figurují především na postech řidičů, ženy organizují a plánují dodávky a sklady, pracují tedy na kvalifikovanějších pozicích,“ vysvětluje Tomáš Dombrovský, analytik společnosti LMC, která službu Platy.cz provozuje.

V dalších oborech, kde nejsou rozdíly mezi platy mužů a žen nijak velké, strádají firmy nedostatkem kvalifikovaných zaměstnanců. Jen o jednotky procent se liší platy například u zaměstnanců v telekomunikacích, ve strojírenství, v odděleních podpory zákazníků či v právu a legislativě.

Manažeři - muži – berou téměř o polovinu víc

Naopak nejvyšší rozdíly mezi muži a ženami panují v příjmech vrcholového managementu (rozdíl 48 %) a na pozicích obchodníků (43 %). Ve středním managementu je naopak rozdíl mezi platy relativně nízký (činí 20 %), možná i proto, že ženy tu mají vysoké zastoupení – tvoří celou třetinu všech středních manažerů.

Rodičovská zbrzdí kariéru

Už od prvního roku zaměstnání berou muži cca o pětinu více než ženy. Po 3–5 letech praxe se rozdíl prohloubí na 27 procent, a s přibývajícími léty pak dokonce na 35 procent. Po deseti letech v zaměstnání se rozdíl ustálí na 31 procentech a takový zůstane do konce kariéry.

„Propad po šesti letech praxe způsobuje trend rodičovské dovolené, oproti jiným zemím velmi dlouhé. Několikaletá rodičovská ženu zbrzdí v kariérním růstu. Po návratu do práce se navíc musí ve své profesi znovu zorientovat. Řešením této situace by mohly být částečné úvazky a více možností alespoň občas pracovat z domova, ale taková úprava pracovní doby je pro velkou většinu českých firem, i vinou legislativy odpovídající spíše poměrům z počátku 20. století, velmi obtížná až nemožná,“ dovozuje Tomáš Dombrovský.

Kde pracuje nejvíce žen

Jeden z důvodů, proč muži vydělávají v průměru o skoro sedm tisíc Kč více než ženy, můžeme hledat v různém pracovním zaměření obou pohlaví. Pokud srovnáme pozice podle počtu lidí, kteří v nich pracují, pak ženy nejčastěji pracují v administrativě, službách (prodej a recepce) a ve zdravotnictví jako zdravotní sestry. Výdělky na těchto pozicích jsou obecně nižší (13 600–31 000 Kč měsíčně) než na nejčetnějších mužských pozicích.

Muži pracují zejména v průmyslu (konstruktéři či programátoři CNC ve strojírenství nebo v automobilovém průmyslu), případně v IT a obchodu. Platy u první desítky se pohybují mezi 17 400 a 42 400 Kč.

A jaké jsou typicky mužské a typicky ženské profese? Podle analýzy Platy.cz muže sotva potkáte mezi pokojskými, šičkami nebo sekretářkami, zato mezi asistenty už jsou. Naopak ženskou podobu slova instalatér hledat ani nemusíme, stejně tak nenarazíme na klempířku ani pokrývačku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám