Hlavní obsah

Čechů pracujících v cizině přibylo

Počet Čechů, kteří cestují do zahraničí za prací, se zvýšil. Loni jich bylo na 110.400, tedy o téměř 55.000 více než v roce 2006. Vyplývá to z orientačních údajů evropské služby zaměstnanosti EURES, která spadá pod Úřad práce ČR.

Foto: Profimedia.cz

V současné době je velká poptávka po kvalifikovaných řemeslnících.

Článek

Podle národního koordinátora EURES Miroslava Chytila občané Česka míří za obživou zejména do Velké Británie, Německa, Rakouska a severských zemí, přičemž tamní zaměstnavatelé mají zájem hlavně o profese ve zdravotnictví, gastronomii, službách a v technických oborech.

Poptávka po řemeslnících

"V současné době je velká poptávka po kvalifikovaných řemeslnících, jako jsou elektrikáři, pekaři a truhláři. Zaměstnavatelé také hledají sezonní pracovníky v turistickém ruchu a v zemědělství," uvedl Chytil.

Právě EURES pomáhá lidem s hledáním zaměstnání v zahraničí. V rámci jeho sítě funguje přes 900 poradců, z toho 19 je na krajských pobočkách Úřadu práce ČR. Informace o volných pracovních místech najdou zájemci na webech www.eures.europa.eu nebo www.eures.cz.

S agenturami opatrně

V případě, že se lidé při hledání práce v zahraničí obrátí na nějakou agenturu, měli by si podle mluvčí úřadu Kateřiny Beránkové mimo jiné ověřit, jestli má od pracovního úřadu povolení zprostředkovávat zaměstnání do zahraničí. Seznam agentur lidé najdou webové adrese portal.mpsv.cz/sz.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám