Hlavní obsah

Evropské peníze pomáhají integrovat cizince

Právo, kil

V Česku žije přes čtvrt miliónu cizinců z tzv. třetích zemí. Většina z nich se v prvních měsících svého pobytu potýká s jazykovou bariérou, nezná svá práva, ale ani povinnosti.

Foto: Profimedia.cz

Z Evropského sociálního fondu byly podpořeny na čtyři desítky projektů.

Článek

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) se proto snaží přispět k jejich lepšímu začlenění do většinové společnosti. Z Evropského sociálního fondu bylo v rámci Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost podpořeno na čtyři desítky projektů zaměřených primárně na migranty v celkové výši přibližně 200 miliónů korun.

Bez pomoci by sklouzli ke kriminalitě

Kurzy češtiny, pomoc při hledání práce, právní a sociální poradenství – to vše nabízejí projekty financované z Evropského sociálního fondu. „Tyto projekty mají velký smysl. Cizinci se bez pomoci mohou snadno ocitnout na šikmé ploše a právě tomu se snažíme předejít. Jejich úspěšná integrace navíc pomáhá rozvíjet toleranci a potlačovat xenofobii,“ uvedla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová.

Možnost bezplatného poradenství

Organizace pro pomoc uprchlíkům představila projekt Prevence sociálně patologických jevů u cizinců a pomoc při řešení problémových situací. Terénní pracovníci se snažili cizince informovat o možnosti využití bezplatného právního a sociálního poradenství i kurzů češtiny. Oslovovali je na ulicích, v ubytovnách či na stavbách. Větší odezvu zaznamenaly smíšené dvojice (česko-vietnamské, česko-ukrajinské, česko-ruské). Nabízenou pomoc využilo přes šest set lidí.

Problémy s uznáním kvalifikace

Projekt Využití kvalifikace imigrantů na českém pracovním trhu Multikulturního centra Praha zase pomáhá cizincům s uznáním jejich vzdělání. Ti jsou totiž nejvíce postiženi problémem nedostatečného uplatnění své kvalifikace na trhu práce. Ze statistik vyplývá, že skoro čtvrtina z nich je překvalifikovaných.

Čechům místa nezabírají

Lucie Sládková z pražské pobočky Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) v této souvislosti vyvrací ve společnosti zažitý názor, že cizinci zabírají Čechům pracovní místa nebo jen čerpají sociální dávky. „To, že nám cizinci berou práci, je mýtus, žádný výzkum nic takového nepotvrdil,“ uvedla Sládková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám