Hlavní obsah

Někteří učitelé bez předepsané kvalifikace budou moci učit dál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Někteří učitelé bez potřebné kvalifikace budou moci na školách zůstat. Umožní jim to novela zákona o pedagogických pracovnících, jež nabude účinnosti od ledna.

Foto: Profimedia.cz

Vzdělání si nemusí doplnit kantoři a kantorky nad 55 let s alespoň dvacetiletou praxí.

Článek

Jako na kvalifikované se bude pohlížet na učitele starší 55 let s dvacetiletou praxí, rodilé mluvčí a na odborníky z praxe. Bez novely by museli skončit. Ředitelé škol s nedostatkem kvalifikovaných vyučujících navíc budou moci zaměstnat na nezbytnou dobu i ostatní pedagogy bez stanoveného vzdělání.

Na studium měli deset let

Učitelé si měli podle zákona kvalifikaci do konce letoška doplnit. Na pedagogické studium měli deset let. Analýza ministerstva školství však ukázala, že letos v únoru nesplňovalo podmínky 18.000 kantorek a kantorů. Tento počet se podle dřívějšího vyjádření ministra školství Marcela Chládka (ČSSD) sice po rozšíření nabídky vzdělávacích kurzů podařilo výrazně snížit, ale i tak by řada škol měla od ledna problém výuku zajistit. „V 650 školách tvoří nekvalifikovaní učitelé víc než polovinu učitelského sboru,” upřesnil ministr Chládek.

Čtyři výjimky

Novela obsahuje čtyři výjimky, u nichž stanovené vzdělání není nutné. Studovat nebudou muset kantoři a kantorky nad 55 let s alespoň dvacetiletou praxí za katedrou. Ve školách budou moci bez pedagogického vzdělání zůstat i odborníci z praxe, a to na částečný úvazek. Dál tedy budou moci pár hodin týdně studenty učit třeba manažeři z firem, sportovní trenéři či umělci. Českou vysokou školu si nebudou muset dodělávat ani rodilí mluvčí.

Výjimka bude po nezbytně nutnou dobu platit i ve školách, kde by se výuku bez nekvalifikovaných učitelů nepodařilo zajistit. Dál budou učit do doby, než vedení školy najde pedagogy s potřebným vzděláním.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám