Hlavní obsah

Najít práci je pro lidi propuštěné z vězení nejdůležitější

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Najít zaměstnání a pracovat je pro lidi po výkonu trestu odnětí svobody nejdůležitějším předpokladem k tomu, aby se k trestné činnosti nevrátili. Prohlásila to ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) v kavárně Dismas, která na rozdíl od většiny zaměstnavatelů v Česku klade záznam v rejstříku jako podmínku pro přijetí zaměstnance.

Foto: Profimedia.cz

Odsouzení se po propuštění nejvíc bojí toho, že neseženou práci.

Článek

„Podle analýzy Institutu pro kriminologii a sociální prevenci nenajde práci 50 až 80 procent lidí s kriminální minulostí, závisí to na regionu, kvalifikaci a jejich věku,“ uvedla ministryně. Projekt kavárny a dalších nestátních organizací proto velmi ocenila.

Zamezit návratu k trestné činnosti

"Společnost je povinna udělat vše pro to, aby po spravedlivém trestu a odškodnění poškozených minimalizovala riziko, že se tito lidé k trestné činnosti vrátí," uvedla. Z analýz vyplynulo, že i samotní odsouzení se nejvíc bojí toho, že neseženou práci, většina zaměstnavatelů má totiž podmínku čistého trestního rejstříku.

"Osvícení" zaměstnavatelé, kteří čistý rejstřík jako základní podmínku přijetí nepožadují, podle ministryně už v Česku jsou. Ministerstvo má jejich seznam a některé věznice s nimi i spolupracují, je jich ale jen pár. Dobrou práci podle ní dělají i neziskové organizace, které zaměstnávají lidi po výkonu trestu.

Upevní si pracovní návyky

V pražské kavárně Dismas se lidé nejrůznějších profesí, ale často i zcela bez kvalifikace, naučí všemu, co je v oboru kavárenství potřeba - vyrábět zákusky a vařit kávu, obsluhovat hosty. Upevní si pracovní návyky, případně je získají. Po výcviku dostanou potvrzení, s nímž se mohou ucházet o místo na volném pracovním trhu. Ministerstvo spravedlnosti poskytuje na podobné projekty dotace z peněz EU.

Poradí i s řešením dluhů

Kavárna Dismas funguje od července, dotace z EU na její zřízení a mzdy zaměstnanců činí 5,7 milionu korun. Vedle výcviku v gastronomii se lidé učí anglicky či práci s počítači. Dostane se jim i pomoci s bydlením a poradenství při řešením dluhů. Závěrečné potvrzení o tom, jakými kurzy prošli, zlepší jejich šance na další zaměstnání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám