Hlavní obsah

Projekty zaměstnanosti mají zlepšit šance na práci

Právo, Rudolf Voleman

Absolventi škol a starší lidé v předdůchodovém věku budou mít nyní v Karlovarském kraji větší šanci získat zaměstnání.

Foto: Profimedia.cz

Do projektů má být zapojeno celkem 250 nezaměstnaných.

Článek

Karlovarský kraj (KK) totiž uspěl se dvěma žádostmi zaměřenými na tyto dvě nejvíce ohrožené skupiny obyvatel o evropské dotace na boj s nezaměstnaností. Do projektů s náklady na každý v objemu zhruba devět miliónů korun má být zapojeno celkem 250 nezaměstnaných z řad absolventů a lidí nad 55 let.

Chtějí zapojit i handicapované

Od začátku příštího roku by díky projektům mohlo nastoupit do práce s unijní podporou kolem čtyř desítek lidí. Kraj ještě žádá o dotace na další projekt, který má pomoci zaměstnat handicapované. První částí projektů je účast na kurzech, které na úřadech práce v regionu právě tento týden zahájili.

Začnou s mladými a s předdůchodci

„Náplní projektů jsou motivační kurzy, pracovní diagnostiky, rekvalifikace a následně pomoc při vytváření pracovních míst pro uchazeče o zaměstnání ze skupiny mladých od 15 let a ze skupiny uchazečů o zaměstnání ve věku nad 55 let. Bude tak podpořeno celkem 250 uchazečů o práci,“ prozradil náměstek karlovarského hejtmana Miloslav Čermák (ČSSD) s tím, že pro nejúspěšnější účastníky jsou vytvořena pracovní místa s hrazenou mzdou z unijních zdrojů.

Nestůj a pojď!

Projekt pro mladé s názvem Nestůj a pojď! se kromě rekvalifikací a zaměstnávání zaměří také na tvorbu metodického materiálu vzdělávacího programu, který nese název Jak nejlépe na trh práce. „Ověřován bude na středních školách v kraji,“ poznamenal Čermák.

Jedeme dál!

V rámci projektu Jedeme dál! budou mít nezaměstnaní ve věku nad 55 let k dispozici poradenství a osobní koučink. Podle Čermáka najde díky projektům práci zhruba 40 nezaměstnaných.

„Projekt počítá s tím, že nastoupí do zaměstnání na začátku příštího roku. Během osmi měsíců, kdy bude mzda zaměstnanci refundována z projektu, si může zaměstnavatel vyzkoušet, jak účastník projektu pracuje. Mzda bude v rámci projektu proplácena do září příštího roku,“ vysvětloval Čermák, podle něhož není ještě zcela rozhodnuto, v jakých odvětvích práci nezaměstnaní nakonec najdou. „Mysleli jsme například na sociální služby, ale i na další odvětví,“ dodal.

Spolupráce s úřady práce

Při realizaci projektů kraj spolupracuje s Asociací nestátních neziskových aktivit, Krajskou radou dětí a mládeže Karlovarska a se vzdělávací akademií BFZ. Samozřejmostí je podle Čermáka i úzká spolupráce s úřady práce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám