Hlavní obsah

Nepojištěné živnostníky stojí chyby milióny

Právo, kil

Ať už jste automechanik, instalatér, pokrývač, nebo děláte jinou živnost, nesete odpovědnost za škodu, kterou způsobíte při výkonu profese svému zákazníkovi. Vůbec přitom nemusí jít o úmysl, ale o prosté chyby z nepozornosti dané únavou.

Foto: Profimedia.cz

Kvůli chybě instalatéra může dojít ke statisícové škodě.

Článek

Živnostníci ale možné následky svých profesních přešlapů často podceňují a proti oprávněným nárokům na náhradu škod se nekryjí.

Zákon to neřeší

Zatímco u advokátů, lékařů a dalších profesí zákon přímo ukládá chránit se pojištěním profesní odpovědnosti, u živnostníků jde o jejich vlastní volbu. Přitom i oni jsou vystaveni odpovědnosti za finanční škody nebo za škody na zdraví a majetku.

Malý byznys, velké škody

„Často se u nich setkáváme s naivním očekáváním, že škody způsobené při jejich podnikání budou zrovna tak malé jako jejich byznys. Ve skutečnosti riskují škody za statisíce i milióny korun, například kvůli chybě instalatéra nebo laxnímu přístupu k bezpečnostním předpisům. Nesprávným rozhodnutím tak mohou zatížit své rodiny i na desítky let,“ upozorňuje Lucie Ponertová, produktová ředitelka Slavia pojišťovny a uvádí několik příkladů z praxe.

Zapomenutý hadr za 400 tisíc

Slavia pojišťovna podle jejích slov eviduje případ automechanika, který zapomněl v motorovém prostoru hadr. Vlivem zahřívání během jízdy se hadr vzňal a požár se následně rozšířil na celé vozidlo. Škoda na autě značky BMW se vyšplhala na 400 tisíc korun.

Značné finanční těžkosti si může přivodit také nepojištěný instalatér, který provede u klienta například chybný spoj během instalace potrubí. To praskne a vytopí sousedy o patro níže, kde voda poničí stěny, nábytek a drahé domácí vybavení.

Pojistit se úměrně rizikům

„Obecně proto platí, že každý živnostník by měl zvážit nejen rizika, ale také výši limitu pojistného krytí, které by mělo odpovídat charakteru poskytovaných služeb i škodám, které lze v rozumné míře předpokládat,“ zdůrazňuje Lucie Ponertová.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám