Hlavní obsah

Zájemci o češtinu z celého světa se sjíždějí do Prahy

Novinky, kil

Více než 150 zájemců o češtinu z téměř čtyř desítek zemí světa se sjíždí do Prahy, aby se zde od 26. července do 21. srpna 2014 zúčastnili 58. ročníku Letní školy slovanských studií, kterou pořádá Ústav bohemistických studií Filozofické fakulty UK. Během čtyř týdnů se v rámci kurzů seznámí s českým jazykem, literaturou a historií.

Foto: Profimedia.cz

Přednášet budou přední odborníci z Univerzity Karlovy a z dalších institucí.

Článek

Stejně jako v minulých letech i letos bude jazyková výuka rozčleněna do čtyř základních stupňů podle pokročilosti. Přímá jazyková výuka bude probíhat pět hodin denně po dobu čtyř týdnů konání školy, tedy celkem 120 hodin. Zároveň si účastníci budou moci vybrat z řady volitelných seminářů. Přednášet budou přední odborníci z Univerzity Karlovy a z dalších institucí.

Budou se učit jazyk i dějiny

„Přednášky se budou tematicky věnovat jazykovědným otázkám, české literatuře, kultuře, historii, dějinám naší země či kulturně-historickým výročím, na něž je letošní rok velmi bohatý. Většina přednášek bude probíhat v češtině, některé však budou i v angličtině či němčině, aby se jich mohli zúčastnit i ti studenti, kteří zatím nejsou schopni plně porozumět českému jazyku,“ uvedl Jiří Hasil, ředitel Letní školy slovanských studií.

Bohatý kulturní program

Nedílnou součástí školy je i velmi bohatý kulturní a společenský program. Pro účastníky jsou připraveny koncerty, promítání českých filmů, poslechové hudební pořady či návštěvy pražských muzeí a galerií. O víkendech se navíc mohou zúčastnit exkurzí a výletů, které budou mít literárně-místopisný či kulturně-historický charakter a účastníkům přiblíží realitu každodenního života v České republice.

Studium vyústilo i v manželství

Největší počet účastníků letní školy tvoří studenti bohemistiky ze zahraničních univerzit, zejména z Německa, Ruska a Francie, učitelé, ale i začátečníci, kteří se zajímají o Českou republiku, její kulturu a literaturu. Věkové rozpětí je velmi široké, nejmladším účastníkům je 18 let, nejstaršímu více než 70 let. Za dlouhou dobu konání Letní školy slovanských studií došlo k navázání mnoha přátelství, někteří účastníci, kteří se během školy seznámili, dokonce vstoupili do manželství.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám