Hlavní obsah

Prestižní stáže pro talentované studenty

Novinky, kil

Nelehkou situaci čerstvých absolventů vysokých škol s uplatněním na trhu práce se už druhým rokem snaží zmírnit kariérní portál pro studenty a absolventy vysokých škol UNIjobs.cz. Projekt UNI CHANCE – roční program stáží – umožní šesti vybraným studentům v průběhu studia získat praxi u tří elitních společností: PENTA Investments, KPMG Česká republika a u České spořitelny.

Foto: Profimedia.cz

Vysokoškoláci se snaží své uplatnění na trhu práce zvýšit absolvováním třeba i neplacených stáží.

Článek

Jedinečnost projektu spočívá v rotaci studentů po třech zúčastněných firmách, což jim umožní zorientovat se v různých branžích a pracovních pozicích a vybrat si, kterou cestou se dále chtějí ubírat. Stáže začínají v říjnu a probíhají po celý školní rok.

Osloveno bylo sto tisíc studentů

Roční program stáží UNI CHANCE je určen pro studenty s ukončeným alespoň 2. ročníkem studia VŠ. Ti se mohou jednou přihláškou ucházet rovnou o tři stáže u elitních společností v České republice.

Do letošního, již druhého, ročníku se jako hlavní partneři opět zapojily společnosti PENTA Investments a KPMG Česká republika a nově také Česká spořitelna, tedy společnosti, které se v průzkumech oblíbenosti mezi vysokoškoláky umisťují na předních pozicích. Díky rozsáhlé mediální kampani bylo osloveno více než 100 tisíc studentů a čerstvých absolventů.

Program hlavně pro ekonomy

S ohledem na zaměření zapojených společností byl program určen především pro studenty ekonomických oborů. Přihlásilo se více než 230 studentů bakalářského i magisterského stupně studia, z nichž převážnou část tvořili velice kvalitní uchazeči. Ačkoli stáže probíhají v Praze, pořadatelé shromáždili přihlášky studentů ze všech univerzit v ČR, z několika na Slovensku, a také z několika dalších evropských zemí, například z Velké Británie.

Vybráno šest nejlepších

V uplynulých dnech proběhlo po několika kolech výběru stážistů závěrečné Assessment centrum. Z něj vzešlo šest „vítězů“, kteří od 1. října nastoupí po dvojicích na stáže do zmíněných partnerských společností. Každé tři měsíce pak dvojice změní své působiště a přesune se k dalšímu z partnerů. Po devět měsíců budou studenti získávat praxi ve třech prestižních firmách v ČR a do budoucna tak vylepší své šance na uplatnění po dostudování vysoké školy.

“Byli jsme mile potěšeni kvalitou studentů v Assessment centru a jejich motivací a nasazením při práci na jednotlivých úkolech. Věříme, že vybraná šestice lehce zapadne do naší přátelské firemní kultury, odnese si bohaté pracovní zkušenosti a stáž pro ně bude efektivně strávený čas“, shrnuje Marie Křivánková z KPMG Česká republika.

Motivace k úspěchu se zvyšuje

Přihlašovací část programu UNI CHANCE ukázala podle organizátorů lačnost dnešních studentů po reálné praxi již během studia. Z velkého množství došlých životopisů bylo patrné, že vysokoškoláci se snaží své uplatnění na trhu práce zvýšit zahraničním studiem, absolvováním třeba i neplacených stáží a mnoha aktivitami v průběhu studia, např. organizací akcí, členstvím v různých studentských spolcích a podobně.

„Věříme, že zájem studentů o program UNI CHANCE se bude v následujících ročnících stále zvětšovat. V České republice ještě v loňském roce žádný takový projekt neexistoval, což byla pro studenty velká škoda. Zvažujeme také program oborově rozšířit, aby tuto šanci získal ještě větší počet studentů,“ říká Tomáš Rašner, autor projektu a ředitel portálu UNIjobs.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám