Hlavní obsah

Slováků pracujících v Česku ubývá

Právo, kil

Česká republika byla tradičně zemí, kam Slováci nejčastěji mířili do zahraničí za prací. To se však mění a Slováků pracujících v Česku ubývá. Může za to klesající kurz koruny vůči euru.

Foto: Profimedia.cz

Vzhledem k devalvaci kurzu koruny, je práce v Čechách pro mnoho Slováků neatraktivní.

Článek

„Oživení ekonomiky nyní v Česku přináší nová pracovní místa a zaměstnavatelé opět vyhlížejí pracovníky ze Slovenska. Ale těm už se příliš nechce. Jednak na Slovensku také vznikla nová pracovní místa a za druhé, vzhledem k devalvaci kurzu koruny, je práce v Čechách pro mnoho Slováků neatraktivní,“ říká Erik Švarcbach z personálně-poradenské agentury McROY Czech a dodává:

Směnný kurz je nevýhodný

„Když si započítají dlouhou cestu, ubytování a přepočet mzdy na eura, jsou na tom dokonce hůř, než kdyby vzali méně kvalifikovanou práci v místě bydliště nebo někde jinde na Slovensku.“

Tento trend se ovšem netýká kvalifikovaných Slováků – lidí, kteří míří do administrativy, finančního sektoru, IT specialistů a dalších. Ti zájem o Česko neztratili.

Česko bylo nejjednodušším řešením

Nejvíce Slováků přicházelo do Česka pracovat v roce 2007. Díky znalosti řeči to bylo pro ně nejjednodušší řešení. Od roku 2009 ale jejich počet postupně klesá. Jedním z důvodů je rovněž fakt, že po nástupu ekonomické krize se jako první rušila pracovní místa právě pro zahraniční dělníky.

Češi se nechtějí stěhovat

Zájem o slovenské či polské pracovníky ovšem trvá i nadále. „I přes nejvyšší míru nezaměstnanosti v historii České republiky jsou regiony, kde je problém najít kvalifikovanou i nekvalifikovanou pracovní sílu do výroby. Češi se totiž za prací stěhovat nechtějí,“ dodává Erik Švarcbach.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám