Hlavní obsah

Ve veřejných zakázkách mají přednostně najít práci nezaměstnaní

Ministerstvo práce a sociálních věcí chce změnit zadávání a přidělování veřejných zakázek. Podmínkou pro jejich získání by mohlo být to, že by na nich museli pracovat nezaměstnaní či ti, kteří uplatnění hledají jen obtížně. Uvedla to ministryně práce Michaela Marksová.

Foto: Profimedia.cz

V současnosti využívají nezaměstnané hlavně obce pro úklid a jiné veřejné práce.

Článek

Podle ministryně by se "odpovědné zadávání" mohlo stát nástrojem ke zvýšení zaměstnanosti.

Za veřejné peníze zodpovědné chování

"Pokud nějaká instituce vydává veřejné peníze, tak by se měla zároveň chovat maximálně zodpovědně ke společnosti. V praxi to znamená, že třeba může zadat podmínku, že deset procent z lidí, kteří se na zakázce zaměstnají, budou dlouhodobě nezaměstnaní," prohlásila ministryně.

Diferencovat podle druhu zakázek

Firmy, které by zakázku získaly, by tak na její realizaci musely zaměstnat lidi bez práce, rodiče po rodičovské dovolené, osoby před penzí či postižené. Marksová zdůraznila, že by se tento postup ale netýkal všech tendrů.

"Záležet bude na druhu zakázky, aby to mělo smysl. Ve velkých zakázkách na informační systémy se těžko zohledňují skupiny, znevýhodněné na trhu práce. Naopak u stavebních akcí či u úklidu to jde," dodala ministryně.

Vychází z předpisu EU

Ministerstvo práce chystá návod pro odpovědné zadávání zakázek. Vychází z nového předpisu EU. Jednat chce i s resortem pro místní rozvoj, který připravuje zákon o veřejných zakázkách.

Marksová přiznává, že v odpovědném zadávání zakázek je i "zákeřnost" pro rozpočet. "Tyto podmínky trochu navyšují cenu. Podle metodiky by tedy cena nebyla jediným kritériem," uvedla ministryně. Podle ní je nutné po republice nejdřív nový model propagovat a přesvědčit starosty, aby se ho neobávali a využívali ho. Tak by měla postupovat třeba agentura pro sociální začleňování. Na veřejných zakázkách by potom podle plánů mohli najít práci třeba lidé z ghett.

Někde už to dělají

Marksová uvedla, že některá města v Česku už sociální hledisko u tendrů zohledňují. Pravidla se do měsíce chystá při vyhlášení zakázky uplatnit i ministerstvo. Do budoucna ministryně počítá například s tím, že by občerstvení pro resortní semináře a konference zajišťovaly sociální firmy, které zaměstnávají přistěhovalce, handicapované či děti po odchodu z dětských domovů.

Na návodu s ministerstvem bude pracovat obecně prospěšná společnost Nová ekonomika. Náměstek ministryně Robin Povšík už s ní podepsal memorandum o spolupráci. Nejprve se zaměří na to, kdy a u jakých akcí bude možné sociální hledisko využít.

Reklama

Výběr článků

Načítám