Hlavní obsah

Zaměstnavatelé zůstávají opatrní

Právo, kil

Zaměstnavatelé v České republice mají pro druhé čtvrtletí 2014 nejisté náborové plány. Čtyři procenta očekávají nárůst počtu pracovních sil, pět procent předpovídá jejich snížení a osmdesát devět procent zaměstnavatelů nepředpokládá žádné změny. Zbývající dvě procenta nevědí. Na základě těchto údajů vykazuje čistý index trhu práce pro Českou republiku pro druhé čtvrtletí 2014 hodnotu –1 %.

Foto: Profimedia.cz

Firmy jsou nuceny produkovat více s menším počtem pracovníků.

Článek

„Počet nezaměstnaných v lednu 2014 dosáhl v novodobé historii České republiky maxima a bohužel se potvrdily nejisté předpovědi minulého průzkumu Manpower pro první čtvrtletí roku 2014. Růst nezaměstnanosti není výsledkem hromadného propouštění v některých odvětvích, ale dlouhodobé snahy zaměstnavatelů o zvýšení efektivity jejich činnosti. V době rostoucí konkurence a současného snižování marží jsou firmy nuceny produkovat více s menším počtem pracovníků,“ uvedla Jaroslava Rezlerová, generální ředitelka ManpowerGroup Česká a Slovenská republika.

Porovnání dle odvětví

Zaměstnavatelé v šesti z deseti odvětví předpovídají pro nadcházející čtvrtletí snižování počtu pracovních sil. Největší úspory čekají odvětví zemědělství, myslivosti, lesnictví a rybolovu s čistým indexem trhu práce –14 %. Nepříznivé podmínky na trhu práce hlásí rovněž zaměstnavatelé ve stavebnictví s indexem –9 % a ve velkoobchodu a maloobchodu, kde má index hodnotu –5 %.

Ve čtyřech odvětvích zaměstnavatelé předpovídají zlepšení náborového prostředí. Největší nárůst čistého indexu trhu práce 6 % hlásí odvětví finance, pojištění, nemovitosti a další služby podnikům a státní správa, zdravotnictví, vzdělávání a kultura.

Regionální srovnání v rámci ČR

Zaměstnavatelé ve všech třech regionech hlásí utlumené náborové prostředí, s nejslabším indexem v Čechách –2 %. Záporné hodnoty dosahuje index v porovnání s předchozím čtvrtletím také v Praze a na Moravě – v obou těchto regionech se ustálil na –1 %.

Globální pohled

Na světových trzích zaměstnavatelé začínají projevovat určité dávky optimismu. V 38 ze 42 sledovaných zemí a oblastí očekávají nárůst počtu pracovních sil, což je největší míra pozitivní náborové předpovědi od třetího kvartálu roku 2008.

Nejsilnější optimismus projevují zaměstnavatelé v Indii, na Tchaj-wanu, Novém Zélandu, v Turecku a Kostarice od plus 45 do 22 procentních bodů. Nejslabší náborové prostředí hlásí Itálie a také Francie, kde se Index dostal do záporné hodnoty podruhé za poslední čtyři čtvrtletí.

Reklama

Výběr článků

Načítám