Hlavní obsah

Muži zapomínají více než ženy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bez ohledu na to, jestli jsou mladí nebo staří, muži zapomínají více než ženy. Ty by se tak měly smířit s tím, že jejich protějšky si prostě nepamatují narozeniny příbuzných a výročí svatby. A pokud chtějí ženy přeci jen volit muže méně zapomětlivého, pak by se měly řídit jeho vzděláním. Čím je vyšší, a čím je muž inteligentnější, tím zapomíná méně.

Foto: Profimedia.cz

Proč mají muži s pamětí a vzpomínáním více problémů, se nepodařilo zjistit.

Článek

„Bylo velmi překvapující sledovat, že muži zapomínají více než ženy. Ale ještě více nás překvapilo, o kolik jsou v tom ve srovnání s ženami horší,“ tvrdí profesor Jostein Holmen z Norské univerzity vědy a techniky v Trondheimu.

Věk nehraje roli

Podle výsledků jeho výzkumu přitom nebyl mezi muži  v zapomnětlivosti veliký rozdíl, ať už jim bylo třicet nebo šedesát. „Výsledky byly téměř shodné,“ tvrdí profesor Holmen. Proč mají muži s pamětí a vzpomínáním více problémů, se však norskému týmu nepodařilo zjistit. Alespoň zatím.

Propad začíná po šedesátce

„Lidé, kteří mají nejvyšší vzdělání, zapomínají nejméně, zatímco nejvíce naopak zapomínají lidé s nejnižším dosaženým vzděláním,“ dodává profesor Holmen s tím, že paměť se výrazně začne zhoršovat u obou pohlaví po šedesátce a také u osob s depresemi a psychickými chorobami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám